Zo gebruik je Adobe Photoshop Express

Laat iedereen watertanden bij het zien van jouw bewerkte foto van een zelfgemaakt kerstgerecht! Lees in deze blog de tips & tricks over fotobewerking met de app Adobe Photoshop Express. Heb je zin om de brownie kersttaart uit deze tutorial zelf te maken? Onderaan deze blog staat het recept, have fun!

Hoe werkt de app Adobe Photoshop Express?

Wil jij direct vanaf je smartphone of tablet foto’s maken, bewerken en delen naar je vrienden en familie? Dan is de gratis mobiele app van Adobe Photoshop Express zeker een aanrader! De app is beschikbaar voor Android en iOS apparaten. Deze tutorial is op een Android apparaat gemaakt, de interface van de app kan er anders uitzien op iOS. Je kunt de app koppelen aan een Adobe Creative Cloud account, zodat je alle bewerkte foto’s direct in de cloud kunt opslaan. De app Adobe Photoshop Express is gratis en ook te gebruiken zonder een Creative Cloud account, log dan in met een Gmail- of Facebookaccount.

Stappenplan voor fotograferen en fotobewerking op een smartphone of tablet

 1. Voorbereiding: bepaal van te voren welk onderwerp je wilt fotograferen, de achtergrond van de foto en voeg een opvallende kleur toe!
 2. Plek waar je gaat fotograferen: houd rekening met het licht. In de winter is het snel donker. Zorg voor goede lampen die vanaf meerdere punten op het kerstgerecht schijnen of gebruik daglicht.
 3. Camera: zet je camera-instellingen op de hoogste resolutie, zodat je een scherpe foto maakt.
 4. Formaat: een voordeel van de Adobe Photoshop Express app is dat je vooraf geen rekening hoeft te houden met het formaat. Je kunt de foto heel eenvoudig in verschillende formaten exporteren. Ideaal als jij jouw foto op meerdere plekken wilt delen, bijvoorbeeld op Facebook én Instagram.

Tips & tricks fotobewerking

Lees hieronder de tips en tricks over de basisfuncties in Adobe Photoshop Express:

Tip 1: verhouding en roteren

Open de app en kies de afbeelding die je wilt bewerken. Klik vervolgens op het vierkante icoontje ‘bijsnijden’ om de verhouding van de foto aan te passen. Met Adobe Photoshop Express kun je heel eenvoudig het formaat aanpassen, zowel handmatig als met vaste kaders. Inspecteer vervolgens jouw originele foto en bekijk waar jij verbeteringen in kunt aanpassen. In de originele afbeelding van deze tutorial is bijvoorbeeld te zien dat de foto niet helemaal recht is geschoten. Kies de optie ‘Roteren’ en gebruik het schuifbalkje om de foto rechts- of linksom te roteren. 

Tip 2: details aanpassen en effecten toevoegen

In Adobe Photoshop Express kun je handmatig de foto bewerken. Klik op het icoontje met de drie streepjes en de bolletjes om details aan te passen en effecten toe te voegen. Maak de foto bijvoorbeeld extra scherp, voeg een vignet toe of laat bepaalde kleurelementen extra opvallen. Er zijn ontzettend veel opties waar je uit kunt kiezen, speel daarmee en bekijk wat jouw foto mooi maakt!

Tip 3: filters gebruiken

Er zijn verschillende thema’s waar je een filter uit kunt kiezen, bijvoorbeeld Natuur, Accentkleur en Portret. In deze tutorial is gekozen voor het filter ‘Charme 3’. De rode kleur in de afbeelding valt door het gekozen filter weg. Via de knop ‘Kleur’ en vervolgens ‘Verzadiging’ is meer rood toegevoegd aan de afbeelding, zodat de rode kleur van de besjes en frambozen eruit springen. De laatste stap is de afbeelding opslaan en direct delen op Instagram, Facebook of Whatsapp!

Recept Brownie Kersttaart

Deze taart ziet er super uit én is heel makkelijk te maken. Met een beetje creativiteit maak je een lekker en feestelijk dessert. Ga snel aan de slag met dit heerlijke recept van voedingscoach Hanny!

Wat heb je nodig:

 • 250 gr pure chocolade gesmolten (smelten in de magnetron, wel oppassen dat het niet verbrandt)
 • 250 gr boter in stukjes
 • 225 gr bruine basterdsuiker
 • 3 eieren
 • 300 gr bloem
 • 1½ theelepel bakpoeder
 • 35 gr cacao
 • 250 gr zure room
 • 250 ml slagroom + eetlepel suiker
 • 125 gr frambozen
 • 125 gr rode bessen
 • poedersuiker
 • vierkant bakblik
 • schuimpjes

Zo maak je het:

 1. Verwarm de oven voor op 160 °C.
 2. Doe de boter en suiker in een kom en klop met de mixer tot je een romige massa hebt.
 3. Doe één voor één de eieren erbij. Voeg vervolgens de bloem, bakpoeder, cacao, zure room en de gesmolten chocolade toe. Mix het tot een egale massa.
 4. Schenk het mengsel in een met bakpapier beklede vierkante bakvorm en bak 60-70 minuten totdat het gebak stevig is. Klop ondertussen de slagroom stijf met de suiker.
 5. Snij de afgekoelde taart in een vierkant en versier met frambozen, rode bessen, slagroom, poedersuiker, schuimpjes etc.