Je hebt er de laatste tijd vast wel eens van gehoord;  digital fingerprinting en pixel tracking. Wat betekent het? Het zegt iets over de voetstappen die jij online achterlaat. Jij laat zogezegd een spoor achter van data, iedere keer dat je een website bezoekt of een tijdje online bent geweest.

Wat is digital fingerprinting?

Een digitale vingerafdruk achterlaten, het klinkt veiliger dan dat het in werkelijkheid is. Iedere keer als jij een website bezoekt, kun je hier stukjes over jezelf achterlaten die deze websites kunnen gebruiken. Het gaat dan bijvoorbeeld om bekeken video´s, bekeken producten of bekeken vliegtickets.

Pixel tracking ligt in het verlengde hiervan. Het gaat om een mini-pixeltje van 1×1 die op een website is opgeslagen. Wanneer een bezoeker van een website de pagina laadt, wordt deze pixel ook geladen en kunnen websites je als het ware volgen om zo data te kunnen verzamelen.

Wat gebeurt er met jouw data?

De data die websites en dus ook bedrijven verzamelen, kan ingezet worden om online en offline gedrag van bezoekers te bepalen en te beïnvloeden. Het verzamelen van deze data wordt ook wel Big Data genoemd, omdat deze data ontzettend waardevol is voor de organisaties van de websites die jij bezoekt. Wil je hier meer over weten? Bekijk hieronder de uitzending van Tegenlicht over Big Data.

Wat kan je zelf doen?

Ga allereerst eens na wat jouw browser eigenlijk al van je weet en kan achterhalen over je surfgedrag. Dit kun je onder andere doen door de webpagina Am I Unique te gebruiken. Je ziet zo al dat je digitale vingerafdruk wellicht groter is dan je zelf voor mogelijk hebt gedaan. Bekijk de website van Cybersave Yourself voor meer informatie over het beschermen van jouw privacy. Cybersave Yourself is de beveiligingsawarenesscampagne voor onderwijs en onderzoek. Op deze website vindt je onder andere beveiligingstips, filmpjes en games over beveiligings- en privacybewustzijn. Voor onderwijsinstellingen biedt Cybersave Yourself een toolkit met materialen waarmee instellingen zelf bewustwordingsprogramma’s kunnen opzetten.

Je kunt er voor kiezen deze meer af te schermen en zo je vingerafdruk meer voor jezelf te houden.