Hoe kies ik de beste laptop?

Je hebt een laptop nodig. Maar waar moet je op letten als je een nieuwe laptop kiest? Kies je een laptop met veel RAM-werkgeheugen, of juist een sterke accu? Een matte of een glanzend scherm? Ga jij je laptop vooral gebruiken voor werk of studie, gamen, video- & fotobewerking of vooral voor onderweg & reizen? We geven je tips op welke onderdelen van een laptop je niet wilt besparen in jouw specifieke situatie.

Hoe ga jij je laptop gebruiken?

Vooral werk of studie

  • SSD opslag: Ga voor een SSD harde schijf. De winst in snelheid t.o.v. een HDD schijf zal ook bij een lager budget-model het geld waard zijn.

 

  • Poorten & Accessoires: Gebruik je veel accessoires of een extra beeldscherm? Let op welke poorten de laptop heeft, zoals USB 3.0 en HDMI.

 

  • Werkgeheugen: Kies minimaal 8GB RAM-werkgeheugen. Hierdoor zal de laptop minder snel 'verouderd' voelen dan wanneer je voor 4GB gaat.

Gamen

  • Minimaal i5 of Ryzen 5 processor: Kies minimaal een Intel Core i5 of AMD Ryzen 5 processor, of een M1 chipset bij een Macbook.

 

  • Videokaart: Ga voor een laptop met een goede videokaart. De Nvidia RTX-serie en de AMD Radeon RX 7000-serie bieden de beste gaming ervaring, met o.a. hoogwaardige raytracing voor ultra-realistische schaduwen en belichting. Apple M1/M2 Pro chipsets werken ook erg goed met games die macOS ondersteunen.

Video- & Fotobewerking

  • Beeldscherm: Ga minimaal voor een 14”  beeldschermformaat en het liefst een IPS of OLED scherm voor optimale kleurdiepte. Hoe meer pixels je kan zien, hoe acurater je kan editten. Ga daarom het liefst een scherm met een 4K resolutie.

 

  • Snelle processor: Ga het liefst voor een Intel Core i7 /i9 of AMD Ryzen 7/9 processor, of M1/M2 chipset bij een Macbook.

 

  • Minimaal 16GB RAM: Kies een laptop met  minimaal 16GB RAM-werkgeheugen. Heb je vaak videobewerkingssoftware en daarnaast ook Photoshop open, overweeg dan voor 32GB te gaan.

Reizen & onderweg

  • Maximaal 13" formaat: Ben je veel aan het reizen, dan wil je een laptop met een handzaam formaat. Waarschijnlijk is dan maximaal een 13” laptop het ideale formaat. Grotere formaten zijn onhandig om te gebruiken in de trein of het vliegtuig.

                        

  • Gewicht: Lichte laptops hebben vaak een dunne behuizing, zoals een Macbook Air of een Microsoft Surface Go 2. De meeste lichte laptops wegen tussen de 1,2 en 1,7kg. Vaak zijn deze modellen ook extra dun, waardoor je ze nog makkelijker opbergt voor onderweg.

 

  • Lange accuduur: Je weet natuurlijk nooit zeker of er een stroompunt is om aan te werken als je veel onderweg bent met je laptop. Kies daarom een laptop met voldoende (8+ uur) accuduur. 

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een laptop?

Denk goed na over wat je veel nodig zult hebben voor jouw opleiding/vakgebied. Doorgaans zal je opleidingsinstituut een pagina hebben waarop ze adviseren wat de minimale eisen zijn voor een laptop.

1. Werkveld / studie

Het is zonde om een laptop te bestellen en functionaliteiten te missen die je nodig hebt. Ga dus goed na wat specifiek belangrijk is voor jouw (studie)richting. 

Enkele voorbeelden van specifieke eigenschappen die handig zijn voor specifieke werkvelden zijn bijvoorbeeld:

  • Business en Accounting: Softwarecompatibiliteit, numeriek toetsenbord.

  • Engineering en Architectuur: Grafische kaart, krachtige processor.

  • Creatieve kunsten: Hoogwaardig scherm, kleurnauwkeurigheid.

  • Medisch en Wetenschap: RAM, softwarecompatibiliteit, krachtige processor.


2. Besturingssystemen

Windows

  • Aanbevolen voor: Gebruikers die een breed scala aan software en games willen kunnen gebruiken, en die flexibiliteit willen in termen van laptopkeuze en aanpassingsmogelijkheden.

  • Nadeel: Soms trage prestaties. Windows kan langzamer worden na verloop van tijd bij onvoldoende onderhoud.

macOS

  • Aanbevolen voor: Enkel voor Macbooks. Apple-gebruikers die al andere Apple-apparaten hebben en een naadloze integratie. Ook ideaal voor gebruikers die een intuïtieve en gebruiksvriendelijke interface waarderen of veel grafische dingen willen doen.

  • Nadeel: Beperkte hardwarekeuze, macOS is exclusief ontworpen voor Apple-computers, dus het is niet beschikbaar voor laptops van andere merken.

Linux

  • Aanbevolen voor: Gevorderde gebruikers, programmeurs en slimme techneuten die graag de controle hebben over hun besturingssysteem. Geschikt voor een kleine groep enthousiastelingen, maar niet ideaal voor de alledaagse gebruiker.

  • Nadeel: Technische vereisten: Linux vereist vaak enige technische kennis en bekendheid met de opdrachtregelinterface.

Chrome OS

  • Aanbevolen voor: Enkel voor Chromebooks. Gebruikers die voornamelijk online werken, e-mailen, browsen en documenten maken. Ideaal voor studenten die enkel basistaken willen verrichten, lichte gebruikers en mensen die een betaalbare en gebruiksvriendelijke laptop willen.

  • Nadeel: Sterke afhankelijkheid van internetverbindingen: Chrome OS functioneert voornamelijk via de Chrome-browser en vereist een stabiele internetverbinding voor de meeste taken.


3. Formaat

Een van de beste kenmerken van een laptop is dat je hem gemakkelijk in een laptoptas kunt stoppen en overal mee naartoe kunt nemen. Als je veel onderweg bent, is het belangrijk om te kijken naar laptops die draagbaar zijn. Kies daarom voor laptops met een kleinere schermgrootte en een dun en licht ontwerp. Deze worden vaak aangeduid als Ultrabooks, dus let daarop bij je zoektocht.

Meer specifiek kun je een laptop overwegen met een schermgrootte tussen de 12 en 13,3 inch en een gewicht van minder dan 1,5 kg. Dit zijn laptops die gemakkelijk in je tas passen en ideaal zijn voor studenten en mensen die werkzaam zijn in het onderwijs. 


4. RAM

RAM (random access memory) is van cruciaal belang voor de prestaties van een laptop. Vooral als je veel multitasked, zoals foto's bewerken, documenten schrijven en tegelijkertijd op internet surfen. Tegenwoordig is een minimum van 4GB RAM vereist. Als je veel krachtige software gebruikt, is het raadzaam om te kijken naar laptops met 8GB RAM. Voor videobewerking en 3D modelleren is 16GB of 32GB nog beter. Het kan ook zijn dat je het RAM geheugen van je laptop kunt upgraden, om deze zo toekomstbestendiger te maken.


5. Beeldschermkwaliteit

  1. Resolutie: De resolutie bepaalt de scherpte en helderheid van het beeld. Hoe hoger de resolutie, hoe gedetailleerder de weergave. Populaire resoluties zijn Full HD (1920 x 1080 pixels) en 4K Ultra HD (3840 x 2160 pixels), maar er zijn ook andere beschikbaar.

  2. Beeldkwaliteit: Let op de beeldkwaliteit in termen van helderheid, kleurweergave en contrast. 

    • De helderheid van het scherm wordt vaak aangegeven in nits (cd/m²). Een typische helderheid voor laptops ligt meestal tussen 200 en 300 nits, maar sommige high-end modellen kunnen nog helderder zijn. 

    • Er zijn verschillende kleurruimten, zoals sRGB, Adobe RGB en DCI-P3. Een groter kleurenbereik duidt op een betere kleurweergave. Fabrikanten kunnen de kleurdekking aangeven, zoals 100% sRGB, om aan te geven dat het scherm alle kleuren van de sRGB-standaard kan weergeven. 

    • Een hogere contrastverhouding resulteert in een betere weergave van details en diepere zwarttinten. Contrast wordt aangegeven als bijvoorbeeld 1000:1, om aan te geven hoeveel keer donkerder het zwart is ten opzichte van het wit.

  3. Matte of glanzende afwerking: Een matte afwerking vermindert reflecties en weerspiegelingen, terwijl een glanzende afwerking levendigere kleuren kan bieden, maar gevoeliger is voor reflecties. Gebruik je de laptop bij daglicht, ga dan voor een matte afwerking.

  4. Verversingssnelheid: Voor gamers is het belangrijk om te kijken naar de verversingssnelheid van het scherm. Een hogere verversingssnelheid, zoals 120 Hz of 144 Hz, zorgt voor vloeiendere beeldweergave bij snelle actie.


6. Accuduur

Factoren zoals schermhelderheid en de soort programma's die je gebruikt, hebben invloed op hoe lang de batterij meegaat.

In plaats van te letten op het aantal uren dat de fabrikant vermeldt, is het raadzaam om te kijken naar de capaciteit van de batterij, uitgedrukt in wattuur (Wh) of milliampère-uur (mAh). Hoe hoger het getal, des te langer gaat de batterij mee.

Een aantal andere factoren waarop je moet letten als je een laptop zoekt met een langere accuduur:

  1. Schermtechnologie: Kijk naar laptops met een energiezuinige schermtechnologie, zoals een LED-achtergrondverlichting of OLED-schermen met laag stroomverbruik. Vermijd laptops met energieverslindende schermtechnologieën, zoals oudere CCFL-achtergrondverlichting.

  2. Efficiënte processor: Kies voor een laptop met een energiezuinige processor. Processoren van Intel met de aanduiding "U" (bijv. Intel Core i5-8250U) en processoren van AMD met de aanduiding "U" (bijv. AMD Ryzen 5 4500U) zijn ontworpen om een goede balans te bieden tussen prestaties en energieverbruik.

  3. Opslagtype: Solid State Drives (SSD's) hebben over het algemeen een lager stroomverbruik dan traditionele harde schijven (HDD's). Het gebruik van een SSD kan de accuduur van je laptop verbeteren.

  4. Grafische kaart: Kies voor een laptop met een geïntegreerde grafische kaart in plaats van een aparte grafische kaart. Geïntegreerde grafische kaarten zijn doorgaans energiezuiniger en kunnen de accuduur verlengen.


7. Processor (CPU)

Beschouw de processor als het hart van je laptop. Als het gaat om de processor, dan kun je niet veel beter krijgen dan het Core-gebaseerde assortiment van Intel of de Ryzen reeks van AMD. Nieuwe laptops bevatten waarschijnlijk Core i3, Core i5, Core i7 of Core i9 van Intel, of de Ryzen 3, 5, 7 en 9 reeks van AMD.

  • Core i3 of Ryzen 3 kom je tegen in instaplaptops.

  • Core i5 of Ryzen 5 vinden komen voor in de meeste laptops uit het middensegment.

  • Core i7, Core i9, Ryzen 7 of Ryzen 9 vind je in high-end laptops. Hoewel deze processors de beste prestaties bieden, kunnen deze behoorlijk wat hitte veroorzaken die uit de onderkant van het apparaat komt. Houd hier rekening mee als je van plan bent je laptop veel op schoot te gebruiken.           

 In nieuwere Macbooks kun je daarnaast een M1 of M2 chip tegenkomen.


Meer laptops vergelijken

Laptop categorieën op SURFspot

 

Per budget

 

Meer keuzehulp