Scriptietips

Het moment is daar, je gaat aan je scriptie beginnen! Hoe start je? En hoe moet je verder als je aan je onderzoeksfase begint? Efficiënt werken tijdens je scriptie is een must. Hieronder vind je tips in iedere fase van het scriptieproces. Per fase is aangegeven welke softwareprogramma’s en online diensten je kunt gebruiken. 

TIP! Scriptie Starterkit

Heb je extra hulp nodig bij het starten en het schrijven van je scriptie? Overweeg de Scriptie Starterkit van Teachmehowtodothat. De starterkit helpt je stap voor stap op een gestructureerde manier om tot een kwalitatieve scriptie te komen.

 

Inhoudsopgave

1. Oriëntatie en onderwerp van je scriptie kiezen
2. Literatuuronderzoek
3. Onderzoek doen en analyses uitvoeren
4. Scriptie schrijven
5. Afronden en scriptie inleveren

1. Oriëntatie en onderwerp van je scriptie kiezen

Hoe weet je welk onderwerp je moet kiezen? Ga brainstormen en breng in kaart welke onderwerpen jouw interesse wekken. Schrijf alles op en maak een overzicht. Je kunt software gebruiken om mindmaps te maken, zoals MindManager of Microsoft Visio. Kies een onderwerp dat je voor langere tijd leuk zal vinden. Vind je het lastig om te kiezen? Bekijk dan wat jouw scriptievoorgangers hebben gedaan. In de online dienst van HBO Kennisbank kun je eenvoudig scripties zoeken en inspiratie opdoen voor jouw eigen scriptie. 

Software voor de oriëntatiefase van je scriptie:

2. Literatuuronderzoek

Vanaf dit moment is het goed om doelgericht en systematisch te werken. In deze fase staat het verzamelen van literatuur over jouw onderwerp centraal. Begin direct met het opslaan van alle literatuurverwijzingen. Het is namelijk erg vervelend als je op een later moment in het proces een bron niet meer kunt terugvinden! De software van EndNote helpt bij het verzamelen van literatuurverwijzingen en bij het samenstellen van een literatuurlijst.

Software voor literatuuronderzoek:

  1. Toon alle

3. Onderzoek doen en analyses uitvoeren

In deze fase ga je aan de slag met het uitvoeren van je onderzoek. In je onderzoeksplan heb je gekozen voor een kwalitatief of kwantitatief onderzoek of een combinatie van beiden.  

Kwantitatief onderzoek

Bij kwantitatief onderzoek kun je bijvoorbeeld een survey uitzetten of kiezen voor een experimenteel onderzoek. Met de software van Easion kun je eenvoudig een websurvey samenstellen. Belangrijk bij kwantitatief onderzoek is het verzamelen en analyseren van data. Voor statistische analyse is de software van IBM SPSS zeer geschikt. 

Software voor onderzoek en analyse tijdens je scriptie:

  1. Toon alle

Kwalitatief onderzoek

In kwalitatief onderzoek kun je literatuuronderzoek uitvoeren, interviews afnemen of observaties uitvoeren. Belangrijk bij het afnemen van interviews is het transcriberen en coderen van je data. Met AmberScript kun je automatisch gesproken tekst omzetten naar tekst. De data kun je vervolgens in het softwareprogramma MAXQDA analyseren. 

Software voor kwalitatief onderzoek:

  1. Toon alle

4. Scriptie schrijven

De deadline komt steeds meer in zicht. Tijdens deze fase draait je koffieautomaat overuren. Op dit moment ben je heel veel aan het schrijven en kan je lange uren doorbrengen in de bieb of thuis achter je pc. Voorkom problemen met betrekking tot plagiaat en maak gebruik van de APA tool en de richtlijnen voor bronvermelding op auteursrechten.nl.  

Software voor het schrijven van je scriptie:

5. Afronden en scriptie inleveren

Laat je scriptie controleren door iemand die bekend is met het onderwerp, bijvoorbeeld door een medestudent. Het is ook handig om je scriptie te laten checken door iemand die heel goed is in taal. Is je verhaal logisch opgebouwd en voldoet het aan alle schrijfstijleisen? Dan is er nog maar één stap te zetten: inleveren!