De SURFspot studietips

Het nieuwe studiejaar is weer begonnen en SURFspot heeft de meest efficiënte leertips op een rijtje gezet. Studieopdrachten maken, leren voor een tentamen of het schrijven van een scriptie is een proces van verschillende factoren. Factor numero UNO blijft: beginnen! Niks is zo makkelijk om het uit te stellen. Het is misschien wel het meest bekende woord uit het Spaans: Mañana. In veel gevallen blijkt Mañana een uitstekend alternatief te zijn, maar in het geval van leren voor een tentamen is dit helaas niet het geval. Doe je voordeel met deze tips en zorg zo dat je agenda vrij blijft van het gedrocht: ‘herkansingen’. 

Alle tips op een rijtje:

Er zijn verschillende manieren om op een goede en efficiënte manier te studeren. Om je zo goed mogelijk te helpen heeft SURFspot de belangrijkste studietips voor jou op een rijtje gezet. Studieproblemen beginnen vaak met uitstelgedrag daarom hebben we de vier belangrijkste studietips op een rijtje gezet zo kun je snel beginnen met wat je moet doen: STUDEREN. Na het doorlezen van de onderstaande tips ben jij vanaf vandaag in staat om met 100% concentratie alle tentamens tijdens de komende tentamenweek te halen. 

De studietips van SURFspot:

Een goed begin is het halve werk. Met de studietips van SURFspot kun jij je optimaal voorbereiden op wat komen gaat. Of je nou bezig bent met het schrijven van een essay/scriptie of aan het leren bent voor een tentamen met onze studietips begin je goed.  

Maak een studieplanning

  • Efficiënt en snel studeren begint bijna altijd met het maken van een planning. Bij plannen is het niet van belang om meer uren te werken, maar juist om de uren efficiënter te gaan gebruiken. Het is van belang dat je opschrijft wat, waar en wanneer je gaat studeren. Je verdeelt je studietaken in deeltaken. Deze deeltaken bestaan allemaal uit bepaalde hoofdstukken, x aantal woorden of x aantal bladzijden en moeten voor een bepaalde deadline afgerond zijn. Een studieplanning is speciaal op jou gericht. Het is dus belangrijk dat je weet hoeveel informatie jij op één dag kunt opnemen. Is een planning met meer dan 400 bladzijden lezen op één dag mogelijk voor jou? Waarschijnlijk niet, net zoals vele anderen. Let er dus op bij het maken van een planning dat je niet teveel stof op één dag of één uur inplant. Daarnaast moet je ook nog rekening houden met andere factoren. Hoeveel vrije tijd heb je op een dag en kun je die tijd aan je studie besteden?

Zorg voor 100% concentratie

  • Essentieel tijdens het studeren is dat je 100% gefocust bent. Het is makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn wel enkele tips waarmee je kunt zorgen dat je minder snel wordt afgeleid. Urenlang achter elkaar blokken is geen optie. Zorg dat je steeds na een studietijd van ongeveer driekwartier een korte pauze houdt van 10 minuten. Je blijft zo scherp en kunt informatie veel beter tot je nemen. Daarnaast is het belangrijk om het aantal opties waardoor je afgeleid kan worden zoveel mogelijk te beperken. Dus zet je telefoon uit, zorg dat je kamer opgeruimd is, genoeg eten & drinken in huis hebt en niet gestoord kan worden.

Maak een samenvatting

  • De kracht van de herhaling is belangrijk bij het onthouden van studiestof. Een samenvatting maken kan hierbij van pas komen om de studiestof echt goed te onthouden. Het maken van een samenvatting zorgt er namelijk voor dat je onderscheid maakt tussen hoofdzaken en bijzaken. Je gaat zelf dieper in op de stof en bepaalt wat belangrijk is om te onthouden. Het maken van een samenvatting zorgt ervoor dat je kan nagaan of je de inhoud van de tekst echt goed begrijpt. Wil je meer weten hoe je zelf een goede samenvatting maakt? Klik dan hier.

Zorg voor voldoende rust

  • De laatste loodjes wegen het zwaarst en dus wordt er nog regelmatig gekozen om een nachtje door te halen. Handig natuurlijk om nog even snel alle informatie op te nemen. Toch heeft onderzoek aangetoond dat een nachtje slapen voor het grote moment een veel betere voorbereiding is. Slaap is namelijk essentieel voor het geheugen en het vergaren en onthouden van opgedane informatie. Uit een onderzoek van St. Lawrence University (VS) uit 2007 bleek bijvoorbeeld dat tweederde van de studenten die de nacht doorgehaald heeft lagere cijfers haalt.

 


  1. Toon alle