Ongeveer 2 maanden geleden won ik de MacBook Air via SURFspot. Ik was dè winnares van de GESPOT-actie! Echt, ik was zo verbaasd. Ik heb nog nooit wat gewonnen en dan nu opeens zoiets groots! Echt heel gaaf.

Op bezoek bij SURFspot

Mijn MacBook haalde ik op het hoofdkantoor van SURF – waar SURFspot onderdeel van is- (wat een mooi kantoor trouwens, midden in Utrecht). Ik werd super blij verwelkomd door Maartje, er hingen slingers en er was champagne. Het hele SURFspot-team kwam me feliciteren.  Daarbij viel mij op dat ze maar met een clubje van 9 man zijn. Ik had echt een grote afdeling of kantoor verwacht, maar ze doen t allemaal met 9 hardwerkende mensen.

En toen was ik ineens ook een Mac-eigenaar! Hoe stoer. Na altijd een Windows-pc te hebben gehad, was het wel even wennen. Heel fijn was dat ik vanaf nu een hele dag in de UB kan werken, zonder dat halverwege m’n laoptop uitvalt omdat de batterij leeg is! Ook is hij supersnel, start zo op, website laden snel in, het beeld is prachtig. Het scherm is wel beetje klein (11 inch) maar daardoor wel super handy om mee te nemen naar college.

I <3 CMD

In het begin was even wennen, want je doet veel dingen net even anders op een MacBook. Hoe maak je een printscreen, of hoe kan ik überhaupt iets kopiëren en waar is de backspace??? Gelukkig is daar Google  en kun je daar een heleboel leren. Wist je bijvoorbeeld dat:
Kopiëren = CMD + C
Plakken = CMD + V
Alles selecteren = CMD + A
Ongedaan maken = CMD + Z
Knippen = CMD + X
Printscreen maken (heel scherm) = CMD + Shift + 3
Printscreen maken (gedeelte scherm) = CMD + Shift + 4
Foto op beginscherm = System Preferences -> Personal -> desktop / screensaver
Leestekens (bijvoorbeeld è) = ALT + Option + de klinker
F15 = lijst met emoticons
Euro-teken = ALT + 2

Trackpad op de MacBook

En dan is her nog het trackpad. Inmiddels kan ik er mee lezen en schrijven. Al had ik daar wel wat uitleg bij nodig van mijn Mac-vrienden. Wanneer ik nu een Windows-laptop gebruik moet ik weer enorm wennen. En mis ik weer de dingen die op een Mac wel kunnen .
Ga jij binnenkort ook over op een Mac? Dan hoop ik dat je iets aan mijn tips gaat hebben!