Florian de Joode studeerde communicatie aan de School voor Journalistiek in Utrecht en daarna nog 3 jaar grafisch vormgeving aan het Grafisch Lyceum, ook in Utrecht. Al tijdens zijn studie communicatie werkte hij vaak als ontwerper en vormgever. Tegenwoordig doet hij dat vanuit zijn eigen bedrijf: Florian de Joode .

Van het ontwerp van een geboortekaartje tot aan een complete huisstijl en van posters voor campagnes tot aan de fotografie voor een nieuwbouwwijk. Florian heeft het allemaal in z’n portfolio. Florian werkt vaak met Adobe Photoshop, Illustrator en InDesign. En speciaal voor jou geeft hij 10 van zijn beste tips. Zo wordt ontwerpen met Adobe CC voor iedereen leuk en makkelijk!

10 Photoshop, Illustrator en InDesgin-tips van een pro

 1. In welk programma je ook werkt, Photoshop, InDesign of Illustrator, bedenk bij het
  aanmaken van een nieuw document altijd of je voor een beeldscherm of voor print werkt en kies hier de juiste kleurruimte voor. RGB voor scherm en CMYK voor print.
 2. Weet je niet welke kleuren je moet gebruiken, kijk dan eens op color.adobe.com. Download kleurenschema’s, of maak zelf kleuren schema’s uit bestaande afbeeldingen.
 3. Net als kleur, heeft Adobe ook een databank voor fonts/lettertypes. Check typekit.com.
 4. Vind je een bepaalde kleur mooi uit een afbeelding? Gebruik dan het pipetje om snel de kleur eruit te pikken. Het pipetje in InDesign en Illustrator kopieert niet alleen kleur, maar kan ook andere informatie kopiëren zoals tekst en lijnen.
 5. Snelkoppelingen maken het werken in Adobe makkelijker. Houd bijvoorbeeld shift ingehouden en gebruik je muis om afbeeldingen en vormen in verhouding te schalen.
 6. Vergeet copy en paste. Met alt en je muisknop kun je heel snel tekst, afbeeldingen en vormen kopiëren.
 7. Soms is je ontwerp te groot voor het scherm, houd dan spatiebalk in om makkelijk van de ene kant naar de andere kant van je scherm te navigeren.
 8. Creative block? Kijk dan op behance.net het creatieve platform van Adobe voor design professionals en studenten.
 9. Is tekenen niet je sterkste vak? Gebruik dan vooral de shapebuilder en pathfinder tool in Illustrator.
 10. Soms moet je het jezelf makkelijk maken. Kijk dan in je Creative Cloud onder middelen. Hier vind je patronen, symbolen, achtergronden en mock-ups die  je voor je eigen design kan gebruiken.

Tenslotte. Laat je niet gek maken door alle functies. Schets eerst je ontwerp en bekijk dan hoe je het technisch gaat uitvoeren. Adobe biedt op hun eigen website al heel veel basic tutorials om je snel op weg te helpen. Lees ook de andere tips van Florian.