De tentamenperiode staat weer voor de deur. Waarschijnlijk spreek ik voor de meeste studenten als ik zeg dat dit niet de meest favoriete periode van je studie is. Na het volgen van colleges, werken aan projecten en het opnemen van de stof is het dan nu tijd om je te bewijzen. De komende weken staan in het teken van studeren en het maken van tentamens!

In een eerdere blog bespraken wij de beste manier om je voor te bereiden op een tentamen. In deze blog gaan we het hebben over 5 essentiële tips die helpen bij het maken van een tentamen.
Je kent het gespannen gevoel toch wel, die laatste vijf minuten voordat het tentamen begint? Op het laatste moment neem je met medestudenten de zaken nog een keer door. Het roept uiteindelijk meer vragen dan antwoorden op. “Ben ik wel goed voorbereid?” Net op dat moment moet het ineens stil zijn, het tentamen begint.

Om ervoor te zorgen dat jij voortaan tentamens maakt zonder onnodige stress hebben wij de belangrijkste tips verzameld;

1. Zorg dat je ruim op tijd bent
Haasten werkt niet echt relaxend. Daarom is het belangrijk dat jij er voor zorgt dat je ruim op tijd komt voor je tentamen. Zo kun je rustig alvast richting het lokaal lopen, een tafel uitzoeken en misschien nog dat laatste rijtje woordjes doornemen.

2. Blijf rustig en positief
Kies een rustige plek uit in het lokaal en neem een goede houding aan. Wanneer jij deze plek hebt gevonden blijf dan rustig zitten en probeer jezelf te motiveren. Merk je nu dat je toch een beetje in paniek begin te raken, probeer dan rustig adem te halen en positief te blijven denken en praat even niet met de mensen om je heen. Anderen die ook stress ervaren kunnen ervoor zorgen dat je meer gestrest raakt.

3. Lees nauwkeurig
Dit begint al bij de uitleg aan het begin van de toets en blader de toets een keer helemaal door. Hier staan vaak nog belangrijke dingen in vermeldt. Deze uitleg kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je de achterkant van de toets niet vergeet te bekijken. Ga vervolgens opzoek naar belangrijke woorden in de tekst en markeer deze. Dit maakt de opdracht meteen een stuk overzichtelijker.

4. Van makkelijk naar moeilijk
Om zelfvertrouwen te ontwikkelen gedurende het tentamen kun je het beste beginnen met een onderdeel waar je beter in bent. Dit zorgt ervoor dat je zelfvertrouwen opbouwt en dat helpt bij het maken van de rest van de toets. Bij een taaltentamens kunnen dit bijvoorbeeld de woordjes zijn.

5. Dubbelcheck!
Klaar met de toets en er is nog tijd over? Kijk de toets een keer goed door en bekijk voor jezelf welke vragen of onderdelen lastig waren. Je kunt dan zelf al gaan kijken of je hier na het tentamen hulp bij kan krijgen van een docent. Of je leert het onderwerp zelf nog een keer goed voor een mogelijke herkansing.

Houd deze stappen in gedachten voorafgaand en tijdens het tentamen, zo zul jij met zo min mogelijk stress en twijfel jouw tentamen maken.

(Bron: studygs.net)

Geschreven door: Max