Afgelopen maandag (3 oktober 2016) zijn 26 vluchtelingstudenten aan de Hogeschool Utrecht begonnen aan hun pre-bachelor opleiding. Deze studenten hebben een verblijfsvergunning en kregen na een selectieprocedure toestemming om te studeren.

De Hogeschool Utrecht faciliteert een speciaal traject met intensieve taaltraining zodat de vluchtelingstudenten klaargestoomd worden om straks in te stromen in de reguliere bachelor ICT opleiding. Anand, onze collega, hoorde van dit initiatief en heeft gelijk gevraagd of we als SURFspot zijnde niet ergens konden helpen.

Anand was erbij maandag en hij vertelt kort hoe de dag verliep:

“Tijdens de startbijeenkomst leerden de studenten elkaar en de docenten kennen. Er was een introductiespel bedacht voor de studenten zodat ze wat over zichtzelf konden vertellen. Dit werd gedaan door middel van een kaartspel. De studenten kozen zelf een kaartje met daarop een afbeelding die ze aansprak. Het kaartje vormde de leidraad van hun verhaal. Veel studenten komen uit Syrië en hopen op vrede en missen vrienden of familie die daar is achtergebleven. Ze willen graag kennis opdoen en zijn gemotiveerd om aan de slag te gaan met hun studie in Nederland.

Dit (fantastische) initiatief wordt ondersteund door AFAS Foundation die laptops en andere leermiddelen voor het onderwijs verstrekt. En SURFspot die software en een goodiebag aan iedere student beschikbaar heeft gesteld.”

De studenten zijn blij met het warme welkom en deze ondersteuning vanuit meerdere kanten. En wij zijn blij dat we kunnen helpen om het studeren zo makkelijk (en de soft- en hardware zo goedkoop) mogelijk te maken.

We wensen deze groep studenten heel veel succes!