We bevinden ons alweer bijna aan het eind van het eerste blok van het schooljaar. Dat kan maar één ding betekenen; de laatste tentamens komen er weer aan. Om je zo goed mogelijk te helpen zet SURFspot wat tips voor je op een rijtje om jou door de tentamenstress heen te helpen.

    1. Begin op tijd
     Het is natuurlijk de dooddoener aller dooddoeners maar we gaan het toch zeggen: begin op tijd! Op het laatste moment nog alle stof in je hoofd willen stampen heeft geen enkel nut. Beter is het om je studiesessies te verdelen in enkele korte sessies, gedurende een langere tijd. Bewezen is namelijk dat je de stof veel beter en effectiever opneemt dan wanneer je op het laatste moment nog je boek open slaat.

    2. Focus, focus en nog eens focus.
     In de huidige tijd kennen we véél afleidingen. Social Media blijven maar vollopen, je vrienden zitten net lekker op het terras met een biertje en jij moet studeren. Lastig, want hoe zorg je ervoor dat je gefocust aan het werk kunt.Begin in ieder geval met het uitzetten van alle apparaten die je niet nodig hebt, zoals je tablet en je telefoon. Vind je dat iets te rigoureus, kies dan een app of programma waarmee je het internet even uit zet. Dan kan bijvoorbeeld met het programma Forest. Hiermee download je een app waarmee je een boom gepland krijgt als beloning voor de tijd dat je níet op je telefoon zit.  
    3. Je tijd effectief gebruiken
     Zit je er helemaal klaar voor? Boeken voor je, markeerstiften in de hand? Helemaal gereed om een paar uur lekker te gaan blokken? Think again! Je kunt er namelijk beter voor kiezen je tijd effectief in te delen. Kies bijvoorbeeld voor de bekende Pomodoro Techniek, waarbij je je studie of werk opbreekt in sessies van 25 minuten. Na elke sessie mag je enkele minuten pauze houden. Heb je vier sessies succesvol afgerond, dan kun je langer pauze houden, ook zo’n 25 minuten. Geen wekkertje bij de hand? Gebruik de speciale Pomodoro Techniek Tomato Timer.
    4. Doen! 
     Lekker lopen strepen met je markeerstiften, druk aantekeningen maken. Leuk, maar effectief is het niet, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Beter kun je gebruik maken van ‘flashcards’ waar je korte informatie op noteert. Ook goed; leg de stof eens uit aan iemand die er niet mee bezig is, of leg één en ander uit aan jezelf. Onderzoek wijst uit dat dit er aan bijdraagt dat je de stof beter zult beheersen én begrijpen. Win-win dus!

Wat zijn jouw essentiële studietips of hoe kom jij alle bloksessies voor tentamens door? Laat het ons weten!
Om je studie en je tentamenweek nog soepeler te laten verlopen, kijk je voor de juiste software en hardware natuurlijk op SURFspot!

Geschreven voor: Esther Zandberg