Het reisdagboek van… Jannie Sangers, begeleidend docent tijdens het WK Office in New York.

Eind juli reisde docent Jannie met de drie winnaars van het NK Office en NK Adobe af naar New York. Van 28 tot 31 juli 2019 vonden daar namelijk het WK Office en het WK Adobe plaats. Een toplocatie natuurlijk voor zo’n mooie gelegenheid! Hoe hebben zij het ervaren en wat hebben ze verder nog van de stad New York gezien? Lees het in het reisdagboek van Jannie Sangers.
Voor Nederland deed Stijn van Leest (SintLucas) mee aan het WK Adobe. Robin van de Berg (Anna van Rijn College) en Femke Wagemakers (Zuydhogeschool) namen deel aan het WK Office. Eerder dit jaar werden zij Nederlands kampioen in respectievelijk Adobe en Office. Hoe gaat het eraan toe op zo’n WK? Dat vertelt Jannie Sangers, die Femke Wagemakers begeleidde naar de Big Apple.

Dag 1, zaterdag 27 juli

Vanuit Schiphol Airport worden de studenten door hun enthousiaste familie uitgezwaaid voor de reis naar New York. De reis verloopt voorspoedig en eenmaal aangekomen brengt de Supershuttle ons na enige vertraging naar het Marriott Hotel. Onderweg zien we een grote menigte die allemaal een handtekening van Jake Gyllenhaal willen. Wanneer de stad opdoemt worden de studenten steeds enthousiaster. Dat enthousiasme neemt nog verder toe wanneer ze hun hotel op Times Square betreden: het Marriott Marquis hotel ligt midden in het centrum en heeft op de 48e verdieping een ronddraaiend restaurant - The View - met overzicht over New York. Na enig oponthoud bij het inchecken, brengen we de koffers naar de kamers en doen we een korte sightseeing op Times Square, waar op zaterdagavond alle neonlichten en reclameborden je toestralen.


Dag 2, zondag 28 juli

Na het zeer complete ontbijt moeten Femke, Robin en Stijn zich inschrijven voor het WK, waarvoor ze Nederland afvaardigen. Na de inschrijving, waarbij alle studenten een aantal gadgets en hun WK-registratie ontvangen, kunnen ze de toetsruimte bekijken. ’s Middags hebben we vrij en maken we een fietstocht door Central Park. Tijdens een pauze in Central Park spelen de deelnemers een heuse blinde schaakmatch tegen ‘grootmeester’ Tom Vogels. Hij is Product Manager Leren en Certificeren bij SLB-diensten en reisde ook mee namens SURF. Op de terugweg naar het hotel bezoeken we nog de exorbitante Trump Tower. Na het avondeten bezoeken we een heuse welkomstparty die is georganiseerd voor alle nationale kampioenen.


Dag 3, maandag 29 juli

Vandaag is the Big Day. Iedereen is een beetje gespannen en opgewonden, want nu moet het gaan gebeuren. Na het ontbijt houdt Craig Bushman, Vice President Marketing van Certiport een welkomstwoord, gevolgd door een aantal presentaties van oud-winnaars. Een act van de Harlem Globetrotters sluit de opening af. Rond 10 uur start dan eindelijk het WK Adobe, waar Stijn ons land vertegenwoordigt. Femke en Robin zijn pas om 15.00 uur aan de beurt. Zij konden zich vermaken in de met spellen ingerichte Student Lounge in het hotel. Na de toets kijken Femke, Robin en Stijn tevreden terug op hun prestaties.

Dag 4, dinsdag 30 juli

De dag begint met een aantal speeches van sponsoren van het evenement, gevolgd door een inspiratiespeech en goochel-act van Vinh Giang. Daarna was de dag vrij in te vullen. Na ontvangst van onze sightseeingpass kunnen we New York gaan verkennen. We bezoeken het Vrijheidsbeeld en hebben vanuit de 102e verdieping van het nieuwe One World Trade Center een prachtig uitzicht over heel New York. Het herdenkingsmonument van Nine Eleven maakt ook veel indruk op de leerlingen. Op de Brooklyn Bridge laat Stijn nog zijn sporen na, door een tekening te maken op de brug. We sluiten de dag af met een pizza van de bekende ‘Joe’s Pizza’ en shoppen op Times Square.


Dag 5, woensdag 31 juli

Vandaag is de dag van de prijsuitreiking! Dat begint met een parade op het podium van alle deelnemers. Eerst de bekendmaking van de top tien voor het WK Adobe. Stijn maakt zeker kans op een hoge notering, en jawel: hij behaalt een zeer mooie vijfde plaats! Hij kan vol trots terugkijken op zijn prestatie. De mensen van Adobe waren bovendien heel enthousiast over hem en zijn ontwerp. Zij raadden hem aan om zijn ontwerpkunsten te combineren met bewegend beeld (animatie), dan zou hij echt een veelgevraagde topper worden.

Daarna is de prijsuitreiking van het WK Office. Robin behaalt een fraaie tiende plek voor Excel en Femke valt net buiten de top tien. Ook zij kunnen voldaan terugkijken op hun prestaties. Na de prijsuitreiking reizen we af naar het vliegveld en keren de leerlingen huiswaarts. Op donderdagochtend worden ze door hun trotse ouders ontvangen in Amsterdam. Een indrukwekkende ervaring rijker!

De deelnemers aan de reis:

  • Stijn van Leest, deelnemer WK Adobe, begeleid door Ronald den Bekker
  • Robin van de Berg, deelnemer WK Excel, begeleid door Femke Douma
  • Femke Wagemakers, deelneemster WK Word begeleid door Jannie Sangers
  • Tom Vogels, Product Manager Leren en Certificeren SLBdiensten en tevens aanwezig namens SURF