Als muziekliefhebber heb je wellicht al wat uurtjes versleten op je gitaar, drumstel of een ander instrument. Heb je altijd al jouw eigen muziek willen produceren of moet je voor je studie een audiotrack maken? Dan is nu het moment aangebroken om aan de slag te gaan met je eigen muziekproductie! Waar moet je beginnen? In deze blog wordt aan de hand van het softwareprogramma van Ableton Live uitgelegd welke stappen je kunt zetten om muziek te produceren. Succes en have fun! 

Stap 1: Inspiratie opdoen over muziekproducties

De eerste stap is kennis opdoen over het produceren van muziek en de theorie daarachter. Ga op onderzoek uit en ontdek welke beats, melodieën, akkoorden en structuren jou aanspreken in een track. Laat je inspireren en bekijk de interactieve website Learning Music van Ableton Live.

Stap 2: Aan de slag met software om muziek te produceren

Als je voor de eerste keer software voor muziekproductie opent, zul je je misschien afvragen wat alles is en doet. De software van Ableton Live werkt intuïtief, doordat veel opties ‘drag&drop’ zijn. Oftewel, je klikt en sleept. Wil je alles weten over hoe je de knoppen in Ableton live kunt gebruiken en waar ze voor zijn? Klik dan hier voor meer informatie.

Stap 3: Begin met experimenteren

Als je voor de eerste keer een audiotrack maakt, dan is het fijn om niet meteen aan een tijdlijn vast te zitten. In de Session View van Ableton Live kun je eindeloos schetsen en ideeën bedenken en combineren, zonder te kiezen hoe je je track gaat starten en/of eindigen. Hier kun je vrij bedenken en experimenteren. Zoek de beste combinaties van geluiden, beats en effecten. Heb je mooie combinaties bedacht en gemaakt? Zet ze dan in de Arrangement View. Maak van je schetsen en ideeën een complete track. Vanaf de Arrangement View kun je je track helemaal polijsten en afwerken.

Stap 4: Jouw idee uitwerken

Het ene idee triggert het andere idee. Het kan ook zijn dat een sample, die je in de session view hebt gesleept, je inspiratie geeft. Zo kan je bijvoorbeeld beginnen met het maken van een beat.

Stap 5: Beats maken

Sleep een drumrack vanuit ‘Drums’ in je Session View. Een drumrack zijn samengevoegde drum samples. Er zijn meerdere manieren om een beat te maken:

  1. Maak een lege clip (rechtermuis klik) en teken de noten in met je pennetje (die vind je rechtsboven in de hoek of druk op B)
  2. Druk op een rondje in je track. Nu neem je een clip op en kun je met een Midi Controller of Push (instrument/controller van Ableton) de noten realtime inspelen
  3. Gebruik Capture. Speel een beat en vond je je idee goed? Klik op het Capture icoon en het idee wordt in een clip gezet met het juiste tempo erbij.

Wil je meer weten over het maken van beats? Bekijk hier de video:

Stap 6: Bas en melodie toevoegen

Net zoals het maken van beats, kun je ook bassen en melodieën inspelen. Je hoeft alleen maar een geluid te zoeken die je aanspreekt (bij ‘Sounds’ in de browser links) en deze in je sessie slepen. Speel en experimenteer. Heb je gevonden wat je mooi vindt? Capture je spel of druk op record en neem je idee op.

Stap 7: Arrangeren en Exporteren van je track

Je hebt nu een aantal clips gemaakt. Nu moet je er nog een arrangement van maken. Dit kan door te spelen met de clips en deze op te nemen. Boven in je sessie zie je je transport en de record knop. Druk op record en combineer je clips door deze te triggeren en aan en uit te zetten. Ben je klaar? Druk op stop. Vervolgens druk je op de ‘Tab’ toets van je toetsenbord en je gaat naar de arrangement view van Ableton Live. Zorg dat je locaters goed staan en ga dan naar ‘File’. Kies ‘export audio’. Nu kun je je track exporteren en aan iedereen laten horen!

Deze blog is in samenwerking met Ableton Live geschreven.