Eerste hulp bij het kopen van een nieuwe laptop.

Het was bij mij zover…mijn laptop begaf het. Oeh eeh ja, nu moet ik een nieuwe laptop gaan kopen. Na een eerste indruk op SURFspot werd mij al wel 1 ding duidelijk: er is heel veel keuze. En dan heb ik het nog geen eens over alle andere (web)winkels die laptops verkopen! Ik ben lost… Waar en hoe begin je?
Aangezien ik vast niet de enige ben met dit probleem, schrijf ik mijn ervaringen hier op. Zodat jij ook profiteert van mijn zoektocht naar de perfecte laptop.

Wat doe je dagelijks met je laptop?

Als eerst ga ik na wat ik dagelijks doe met een laptop. Eens even denken: e-mail in de cloud, internet, online shoppen, social media, tekstbewerking en spreadsheets. Dat kun je nog wel met een redelijk simpele laptop doen.  Maarja, ik gebruik ook af en toe Photoshop en Illustrator. En wat als ik in mijn avonduren een cursus Grafisch ontwerpen zou willen gaan doen? Dat staat wel op de planning.

Online advies over laptop kopen

Je kunt kijken op de consumentenbond maar daar is al het advies alleen te zien na inlog. Waarvoor je moet betalen. Uiteraard kun je een gratis proefabonnement afnemen-60 dagen. Alleen als je niet opzegt (wat bij mij zeker zal gebeuren omdat ik het vergeet), betaal je daarna 7 euro per maand. Nee, dat is niet handig. Daarom keek ik maar op Tweakers.  Daar  kwam ik op de best buy pagina. Deze pagina geeft je inzicht in wat de Tweakers-leden goede laptops vinden. Hier kwam ik op zich wel redelijk mee uit de voeten.

Laptop kopenHandige basiskennis over laptops

Voordat ik kon kijken wat dan voor mij de beste laptop was, moest ik eerst meer kennis opdoen. Wat voor processor past bij  mijn werkzaamheden bijvoorbeeld?

Processoren
Ik kwam erachter dat een i3 voor mij al snel te weinig biedt. Een i5 is al beter en betaalbaar. Al vraag ik mij dus af of i5 voldoende is als ik straks actief ga designen vanwege die cursus. Ga je niet vol aan de slag met zware design programma’s of gamen, dan is een i5 met genoeg werkgeheugen ook prima.
Na wat zoeken kwam naar voren dat een i7 processor het beste bij mijn wensen past. En dat ik ook een Duo Core wil. Dit zorgt ervoor dat je verschillende taken  (en applicaties) naast elkaar kunt draaien. Met name omdat ik wil dat alle applicaties beetje soepel naast elkaar functioneren. Denk bijvoorbeeld aan Office programma’s, websites en Photoshop naast elkaar. Ok, check Intel duo core i7 processor. En nu?

Tip: veel mensen denken dat ze moeten kiezen voor een dure en grote processor. Maar wist je dat het werkgeheugen en de harde schijf net zo belangrijk zijn voor de snelheid? Een snelle (en vaak dure) processor heeft niks aan klein werkgeheugen. Het is dus over het algemeen beter om meer te investeren in je werkgeheugen en iets minder in je processor.

Harde schijf
Aangezien ik af en toe heen en weer reis met mijn laptop, wil ik wel graag een SSD harde schijf. SSD staat voor Solide State Drive, dit betekent dat je harde schijf niet meer draait als deze aan staat. Het voordeel? Je harde schijf is minder gevoelig, dus heeft minder kans om kapot te gaan. Meestal hebben deze SSD harde schijven niet zoveel opslag (128 GB t/m 256 GB, waarbij 256 GB erg duur is). Daarom haal ik er een externe harde schijf bij. En later misschien wel een NAS.

Werkgeheugen
Dit is een van de meest onderschatte onderdelen van je laptop. Je kunt nog zo’n snelle processor hebben, wanneer je maar 2 tot 4 GB werkgeheugen hebt, loopt je laptop als snel vast. Werkgeheugens variëren van 4 tot 32 GB. Waarbij 32 echt een overkill is voor mij. De 16 GB zou op zich fijn zijn, maar is vaak stuk duurder. Daarom wil ik vanwege mijn Photoshop-gebruik 8 GB werkgeheugen. Dat is fijn voor een snelle werking van je laptop.

Gewicht van je laptop
Gewicht is ook belangrijk voor een reizend persoon zoals ik. Met de introductie van ultrabooks ben ik ontzettend blij. Het lage gewicht van de laptop voorkomt rugpijn tijdens mijn dagelijkse wandeling van kantoor naar huis. En hij past gewoon in mijn handtas.

Videokaart
Naast een harde schijf is voor mij een videokaart die mijn grafische programma’s ondersteunt belangrijk. Dit vond ik wat lastiger uitzoeken.  Want wil ik een Nvidia of een ATI? Geen flauw idee. Na enig uitzoekwerk kwam ik erachter dat Nvidia-kaarten wat stabieler en duurder zijn dan de ATI, maar wel iets minder snel. Het is dus maar net wat je wilt. Op deze site vind je een overzicht met de best gewaardeerde grafische kaarten. Bedenk je in ieder geval: wil je serieus gamen op je laptop? Dan is een goede grafische kaart een noodzaak!

Budget voor je laptop

Mijn advies is, kijk eerst echt naar wat je nodig hebt.  Houd rekening met zo’n 500 tot 1000 euro –afhankelijk van je wensen – voor een laptop. Voor een Macbook ben je minimaal 920 euro kwijt (via SURFspot met korting).
Alles bij elkaar opgeteld ga ik op zoek naar een ultrabook met een i7 processor (vanwege grafisch ontwerpen cursus) met minimaal 8 GB werkgeheugen en goede videokaart. Hopelijk helpt mijn zoektocht naar een laptop je bij de jouwe.
Bedenk dat je tijdens je studie en/of werk heel wat uren spendeert achter je laptop. Dus kijk goed wat je nodig hebt en reserveer genoeg budget. Niks is frustrerender wanneer je laptop iedere keer vastloopt omdat je teveel van hem eist. Dan is die 100 of 200 euro extra het meer dan waard.

 

Kijk op SURFspot voor ons laptop-aanbod.
Veel succes!

En mocht jij nog goede tips hebben, deel ze hieronder als reactie!