Het voorjaar betekent ook dat het weer tijd is voor de grote schoonmaak. Niet alleen voor je huis, óók voor je computer. Dus gooi de digitale bezem er doorheen en zorg dat je apparaten weer spik en span zijn voor de lente echt aanbreekt.

Stap 1. Opschonen

Alleereerst wil je er natuurlijk voor zorgen dat je computer helemaal schoon is. Dat kun je natuurlijk zelf doen. Ga eerst eens na welke programma’s je echt nodig hebt op je computer. Welke gebruik je veel, welke helemaal niet? Vergelijk het met de grote schoonmaak in je huis; dan gooi je natuurlijk ook spullen weg die je niet meer nodig hebt en die éigenlijk in de weg staan.

Het programma Iolo kan je ook goed helpen met een complete schoonmaak. Hiermee kun je een complete scan door je computer gooien. De software spoort alle programma’s op die je computer echt langzaam maken, en schakelt ze uit. Daarnaast zorgt het voor sneller wifi en ruimt het ook nog eens je PC op. Handig!

Zorg er ook af en toe eens voor dat je alle cookies en geschiedenis op je internetbrowser verwijderd. Deze handige website van de consumentenbond vertelt hoe je dat precies kunt doen bij allerlei verschillende browsers.

Stap 2. Schoonhouden

Nu je computer lekker schoon is, zou het natuurlijk fijn zijn als je deze ook een tijdje schoon kunt houden. Hiervoor kun je een antivirus-programma gebruiken. Zo kan je er voor zorgen dat ongewenste programma’s, virussen en malware worden geïnstalleerd op je computer. Maar er is veel keuze op het gebied van Anitvirus, ook bij SURFspot. Verdiep je daarom eerst eens in de verschillende aanbieders, en welke het beste worden beoordeeld.
Mocht je er uit zijn welk programma het beste bij jou en je computer past dan kun je via SURFspot de software aanschaffen.

Stap 3. Smartphone ook een beurt

Net zoals je grote apparaten, kan je smartphone ook wel eens een goede beurt gebruiken. Zo kun je het beste regelmatig eens het geheugen van je iPhone legen om je telefoontje weer soepel te gebruiken? Hier kun je daar handige tips voor vinden. Voor Android bestaan er een aantal apps die je handig kunt gebruiken om je telefoon weer sneller en schoner te maken.