Wat gebeurde er 15 jaar geleden? Het was het jaar 2000.  Er gebeurde heel veel. De vuurwerkramp in Enschede, de Concorde die neerstortte in Parijs, de brand in de skilift in Kaprun en de AEX-index stond op haar hoogst. Jody Bernal was met ‘Que Si, Que No’ de meest verkopende popzanger. Onze Nederlandse hockeyers werden olympisch kampioen in Sydney en Lance Armstrong won de Tour de France. En de Tweede Kamer accepteerde de nieuwe ‘Wet studiefinanciering 2000’.  Betalen deden we toen nog met de –jawel- gulden!

SURFspot 15 jaarWie waren als eerste?
Tijdens al deze gebeurtenissen in het jaar 2000, introduceerde in mei (toen nog) SURFdiensten de webwinkel SURFspot. Op aanvraag van de universiteiten en hogescholen. Ze wilden liever geen campuswinkel voor software meer. Met een speciale studentenchipkaart had je toegang. De allereerste onderwijsinstellingen die zich hadden aangesloten op SURFspot waren: TuDelft, de Vrije Universiteit Amsterdam en Hogeschool Ede. Daarna was er begin 2001 een pilot met de Hogeschool Rotterdam om in te loggen met een gebruikersnaam en wachtwoord. Uiteindelijk kregen alle onderwijsinstellingen vanaf september 2001 toegang tot SURFspot.

 

Van 100 naar ruim 150.000
In het jaar 2000 kochten bijna 100 studenten en medewerkers via SURFspot hun software. Online winkelen stond toen nog in de kinderschoenen. Er waren in 2000 maar 800 bedrijven die online hun producten aanboden. In 2012 waren dat er volgens Thuiswinkel.org al 45.000! In 2014 wordt er bijna 2 miljoen keer ingelogd via SURFspot en bestelde deze studenten en medewerkers samen meer dan 150.000 softwareproducten. Een enorme groei.

7-jaren fases
‘Ze’ zeggen dat na iedere 7 jaar een nieuwe fase ingaat. In relaties, fysiek en in het werk. Ook SURFspot en het internet veranderde in 7 jaar. In 2003 kreeg SURFspot een upgrade naar SURFspot Gold. Maar in juni 2007 staken we SURFspot in een geheel nieuw jasje. Ook werd het vanaf 2006 mogelijk om te winkelen in SURFspot voor ouders met een kind op de basisschool en medewerkers in het basisonderwijs. De volgende verandering voor SURFspot liet wat langer op zich wachten. In januari 2014 kwam de SURFspot Cloudstore. Om zo ook clouddiensten aan te bieden. In maart 2015 zag SURFspot opnieuw het levenslicht. Met een gloednieuwe website waarin je software, hardware en clouddiensten vindt,  gaan we onze nieuwe 7 jaar in. We hebben er zin in!


Bronnen:

SURFmarket archief
Collega’s
en http://detailhandel.info/index.cfm/verkoopkanalen/webwinkels/