De beveiliging van je computer of mobiel, hoe belangrijk is dat nou eigenlijk? Het zoeken naar de juiste beveiliging staat niet bij veel mensen hoog op de to-do-lijst. Misschien heb je zelf ook geen idee van de instellingen van je firewall en je virusscanner, die je beveiliging op orde moet houden tegen indringers en ongewenste software.  Zo lang je computer enigszins soepel draait en er geen willekeurige geldbedragen naar mysterieuze bankrekeningen verdwijnen lijkt de nood niet zo hoog. Totdat je er zelf mee te maken krijgt.

Voorkomen is beter dan genezen

Het mag dan een oud spreekwoord zijn, ook voor de beveiliging van je computer én je mobiel is het maar al te waar. Als je goed op de hoogte bent van de gevaren die je loopt en de dingen die je kunt ondernemen om je gegevens te beveiligen, zul je zien dat een betere beveiliging helemaal niet veel tijd, geld en moeite hoeft te kosten.

Bekijk de vier tips voor een goede beveiliging:

1. Zorg voor beveiliging met een sterk wachtwoord (die je wel onthoudt)

  • Bedenk een onzin-zin met een getal en een leesteken. Bijvoorbeeld: Dit is de 3e keer dat ik mijn wachtwoord vergeten ben!
  • Neem van elk woord de eerste letter en neem de getallen en leestekens over: je krijgt dan: Did3kdimwvb!

2. Vergrendel je PC of laptop

  • Op je computer staat ongetwijfeld interessante informatie. Denk bijvoorbeeld aan afdelingsinformatie, persoonlijke documenten, onderzoeken, scripties of papers. Als je even van je werkplek weg bent, kan iemand in een handomdraai gegevens vanaf je computer versturen of kopiëren of andere ongewenste handelingen verrichten. Doe daarom altijd beveiliging met vergrendeling. 
  • Vergrendel altijd je computer wanneer je je werkplek verlaat! Dit kan vaak heel makkelijk via een toetsencombinatie, zoals WINDOWS-L. Voor Mac is er ook een mogelijkheid tot snel vergrendelen.

3. Beveiliging voor je mobiel

Maak je mobiel waardeloos voor dieven:

  • Zet via instellingen de functionaliteit ‘zoek mijn telefoon’ of ‘vind mijn mobiel’ aan.
  • Als je smartphone gestolen is, log je via internet in op je account en kun je je toestel terugvinden, persoonlijke data wissen en je toestel blokkeren.

4. Update je beveiligingsoftware altijd meteen

  • Als je computerprogramma’s zijn bijgewerkt naar de laatste versie loop je het minste kans op virussen. Een virus maakt namelijk gebruik van kwetsbaarheden in oudere versies van programma´s. Ook draaien de programma’s beter omdat updates ook bedoeld zijn om de functionaliteit doorlopend te verbeteren.

Dus voor beveiliging geldt: een kleine moeite kan je een hoop ellende besparen.  Alle tips vind je op cybersaveyourself.nl, een initiatief van SURF. Voor de nieuwste antivirusproducten surf je naar SURFspot.nl.