Hans-Peter, Team manager Channel Management bij SURFspot.nl (onderdeel van SURFmarket) praat je bij over de verbouwing bij SURFspot.nl.

Juni 2007, dat was de introductiemaand van het huidige SURFspot.nl. Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden.  Onze winkel veranderde qua uiterlijk & gebruikersvriendelijk niet heel veel de afgelopen jaren. Met de snelle technologische ontwikkeling van vandaag de dag is dat een hele lange periode. Het is hoogtijd voor een voor make-over! Want uiteindelijk valt het gezicht van de website als eerste op. “You never get a second chance to make a first impression.” Hiervoor is achter de schermen een flinke verbouwing nodig.
 

Vreemde eend
Voordat we onthullen wat we gaan verbouwen, nog even opfrissen. Wat maakt SURFspot.nl nu eigenlijk anders dan alle andere webwinkels?

  1. SURFspot.nl is een dienst van de SURF onder de werkmaatschappij SURFmarket. SURFmarket is een not- for-profit organisatie. Met SURFspot willen we studenten, docenten, medewerkers en onderzoekers op een eenvoudige manier voorzien van ICT-producten en diensten tegen de best mogelijke voorwaarden.
  2. Inloggen. Waarom moet je wanneer je prijzen wilt zien eerst inloggen op SURFspot? De onderwijsinstellingen hebben vaak speciale prijsafspraken met SURFspot.nl voor software. Wanneer je inlogt checken wij direct welke afspraken de onderwijsinstelling heeft gemaakt. Het assortiment wat je na inlog ziet, is dus helemaal op maat gemaakt! Daarnaast willen ICT-leveranciers ook graag iets speciaals doen voor het onderwijs. Dit vertaalt zich vaak in een scherp aanbod. Zo scherp dat aanbieders er zeker van willen zijn dat alleen studenten, docenten, medewerkers en onderzoekers in het hoger onderwijs van het aanbod gebruik kan maken. De inlogprocedure zorgt hiervoor.
  3. Op SURFspot.nl koop je producten met een thuisgebruiklicentie. Het getoonde aanbod  is afhankelijk van licenties van jouw Universiteit of Hogeschool. Zo schaf je een Adobelicentie voor thuis tegen zeer aantrekkelijke voorwaarde aan, wanneer jouw onderwijsinstelling een licentie heeft voor de gehele campus.

 

Old meets new
SURFspot.nl draait nu op een platform wat we zelf ontwikkelde. Tegenwoordig is er veel meer keuze dan in 2006 (toen startte we met de bouw van huidige SURFspot.nl). We kiezen voor het open source e-commerce platform van Magento. We krijgen dan meer flexibiliteit. Ook profiteren we direct van de nieuwe ontwikkelingen die de Magento community biedt.

Welke verbeteringen gaan er komen?
Het werd echt tijd om onze webwinkel in een nieuw jasje te steken. We verzamelde afgelopen tijd alle feedback van jullie. De belangrijkste dingen noemen we hieronder:

  1. Verbeteren gebruikersgemak. We maken de site een stuk overzichtelijker. In de vormgeving is ook veel aandacht voor usability.
  2. Verbeteren zoekfunctie. Het zoeken naar producten maken we eenvoudiger. Als je nu een Microsoft product zoekt dan krijgt u een lijst van 3 pagina’s. Veel te veel! Straks kun je meteen filteren op b.v. NL/ENG, Windows/Mac.
  3. Het verbeteren van onze klantenservice. Door de introductie van een heldere website verwachten we minder vragen bij de klantenservice. Want als alles duidelijk is, zijn er minder redenen om een vraag te stellen. De responstijd verkort wanneer er minder vragen binnenkomen bij de klantenservice. Om efficiënter te werken, zetten we ook betere helpdesk tools in. Hierdoor krijg jij sneller antwoord op je vraag.
  4. Beter vindbaar in Google. SURFspot.nl en het assortiment worden vindbaar in Google. Voor ons heel bijzonder, maar eigenlijk is dat tegenwoordig heel gewoon. Het is voor ons zo bijzonder omdat de webwinkel momenteel geheel achter https staat. En daardoor niet vindbaar in Google. Geloof me, je bent een dief van eigen portemonnee als je ergens anders je software en hardware haalt. We hopen dat Google ons straks een handje helpt om iedereen uit het hoger onderwijs geld te laten besparen.
  5. Meer laten zien dat SURFspot.nl onderdeel is van SURF.nl.  Daarom hanteren wij ook bij de start van de nieuwe website de SURF-huisstijl. Vorig jaar introduceerde SURF.nl de nieuwe SURF.nl website. Met de nieuwe site zijn de logo’s van de diensten van de werkmaatschappijen met elkaar in lijn gebracht. We gaan dus afscheid nemen van spotty.

 

En nog veel meer……houd deze blog in de gaten voor updates!