Tom is sinds augustus stagiair op de marketingcommunicatie-afdeling van SURFspot.nl. Hij geeft aankomende stagiairs tips voor het zoeken van een stage aan de hand van zijn ervaringen.

Het is niet echt mijn favoriete bezigheid als student. Het zoeken naar een geldige stageplek. Deze zoektocht hield mij heel lang bezig. Vanuit de opleiding werd vaak genoeg aangegeven op tijd te beginnen met zoeken. ‘Je kunt niet vroeg genoeg beginnen’ is een veelgebruikt advies aan studenten. En daar zit zeker een kern van waarheid in. Mijn ervaring is dat je enigszins geluk moet hebben met het vinden van een stageplek.

 

‘Sorry, je hebt te weinig ervaring’
Een aantal van mijn klasgenoten hadden na de eerste sollicitatie meteen een gesprek en werden aangenomen. Een aantal andere klasgenoten kregen alleen maar afwijzingen binnen. Helaas viel ik daar ook onder. Er zijn een aantal redenen te noemen voor die afwijzingen:

  • In mijn eerste sollicitaties was ik niet geheel duidelijk over de toedracht van mijn stage. Gaat het om een meewerkstage? Gaat het om een stage waar je alleen maar werkzaamheden gaat verrichten of moet je tijdens je stage een opdracht of onderzoek doen?
  • Veel bedrijven zijn op zoek naar stagiairs die alleen maar mee hoeven te werken. Vaak hebben ze te veel taken voor de stagiair om er nog een opdracht of onderzoek naast te doen. Dit heb je zelf helaas niet in de hand. Het staat ook niet altijd in de vacature.
  • De meest gegeven reden ging over ervaring. Ik ben door een bedrijf afgewezen omdat ik te weinig ervaring had. Het rare aan die afwijzing is, dat een stage juist bedoeld is om ervaring op te doen. Als elk bedrijf die reden hanteert, dan zou 80% van de studenten nooit een stage kunnen vinden.

 

Stage bij SURFmarket
Mijn studie aan Fontys Economische Hogeschool Tilburg stelde een deadline waarop ik het stageverzoek moest indienen. In de aanloop naar die deadline gaat iedereen aan elkaar vragen hoe het er voor staat. Iedereen wisselt ervaringen uit. Uiteindelijk verliep mijn zoektocht wat stroef. Ik had me ingeschreven bij een soort vacaturebank voor studenten. Ik kreeg te horen dat ik op gesprek mocht komen bij SURFmarket. Inmiddels was de deadline voor het indienen van een stageverzoek verstreken, dus ik was erg blij dat ik op gesprek mocht komen. Het ging tussen mij en een andere kandidaat voor de stageplek. Uiteindelijk werd ik gekozen. Nu loop ik stage bij SURFmarket en ben ik vooral bezig met SURFspot.nl.

 

Tips voor de stagezoektocht
Zo stroef als de zoektocht naar een stage bij mij verliep, zo verloopt het ook gelukkig soepeler. Mocht je dit nu lezen en het zweet staat al in je handen voor wanneer jouw zoektocht naar een stage begint, dan heb ik hier een aantal tips:

  • Begin op tijd
    Hoe vaak docenten het ook zeggen en hoe moe je ook wordt van de mededeling dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen. Begin vroegtijdig. Het voelt best raar dat je bijvoorbeeld in oktober al een stage hebt voor wanneer je in februari gaat beginnen. Maar je kunt het maar vast geregeld hebben. Vaak stelt de opleiding ook een deadline waarop je stageverzoek ingediend moet zijn. Dat levert enige druk op. Dus begin vroeg met het zoeken van een stage.

 

  • Kijk naar je social media omgeving
    Op bijvoorbeeld LinkedIn en Facebook zijn altijd wel pagina’s te vinden waar bedrijven vacatures plaatsten waar je op kunt reageren. Word lid van die pagina’s en je ontvangt de beste vacatures als eerste. Naast de social media zijn er ook speciale sites die je per mail op de hoogte houden van vacatures die aansluiten bij het profiel dat bij hun bekend is. Sites als Stage.nl vragen je een profiel aan te maken, zij zoeken dan naar een match met een vacature. Op het moment dat je vacatures ziet via dat soort sites of social media pagina’s, is het verstandig om direct bij de organisatie te solliciteren. Dus niet via de site waar je de vacature vandaan hebt. Het duurt dan even voordat je sollicitatie bij het bedrijf terecht komt.

 

  • Open sollicitatie
    Schroom niet om een open sollicitatie te sturen naar een organisatie waar je graag stage wil lopen. Als een organisatie geen vacature uitzet, hoeft dat nog niet te betekenen dat ze sollicitanten ook geen kans willen geven. Daarnaast kan het nooit kwaad om in hun bestand te staan. Zodra ze dan op zoek gaan naar stagiaires kan jouw naam als eerste boven komen drijven.

 

  • Voorbereiding sollicitatiegesprek
    Bereid je goed voor op een sollicitatiegesprek. Zorg dat je alle standaardvragen snel, gemakkelijk en overtuigend kunt beantwoorden. Vergeet je ook niet netjes te kleden. Je kunt beter te veel doen dan te weinig.

 

  • Professioneel
    Probeer professioneel te ogen richting de organisatie. Neem bijvoorbeeld een nieuw e-mailadres. Kuikentje_33@… komt niet professioneel over. Het is niet moeilijk en het vergroot je kansen dat de organisatie je sollicitatie op een professionele manier zal behandelen.

 

  • Persoonlijk contact
    Een laatste tip: bel een organisatie of ga bij de organisatie langs als je op een vacature wil reageren. Dan kom je enthousiast over. Persoonlijk ben ik meer voorstander van een telefoontje, dan een bezoekje aan de organisatie. Ik ben van mening dat een bezoekje als sollicitatie een beetje opdringerig is. Met een telefoontje benader je het bedrijf op een persoonlijke manier, maar ben je toch wat bescheiden door niet meteen een bezoekje te brengen. Maar dat verschilt per persoon.

 

Begin je binnenkort je zoektocht naar een stage? Ontzettend veel succes en hopelijk heb je wat aan mijn verhaal en de tips!