Het is een term die je steeds vaker en steeds meer hoort gonzen; duurzaamheid. Maar wat is het precies. En misschien nog wel belangrijker; hoe kan je zelf duurzaam zijn? Vooral als student met een beperkt budget is het soms lastig om je leven ‘groen’ te houden. Wil je dat wel maar weet je niet goed hoe? Wij geven je enkele tips.

Wat is duurzaam zijn?

Om je bewust te zijn van duurzaamheid, is het goed eerst te bepalen wat deze term nou precies inhoudt.
De Verenigde Naties heeft het begrip duidelijkheid gegeven in het rapport ‘Our Common Future’: “Duurzame ontwikkeling is de ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van de toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen”. Het komt er dus op neer dat wij in het nu een verantwoordelijkheid hebben voor de toekomst.
Om het allemaal wat praktischer te maken, wordt duurzaamheid vaak concreet gemaakt aan de hand van de 3P’s: People (mensen), Profit (winst) en Planet (aarde). Deze staan met elkaar in verbinding. Deze 3 P’s moeten met elkaar in evenwicht zijn, anders raakt de aarde als het ware ‘uitgeput’. En dat willen we juist voorkomen.

Het groene schap

Als de organisatie SURFspot proberen we ons steeds meer bezig te houden met duurzaamheid en onze voetafdruk in de maatschappij. Dat doen we onder andere met het groene schap.
Het idee voor het groene schap op SURFspot begon in de zomer van 2016 en is anderhalf jaar later uitgegroeid tot een heuse tak van onze webshop. In het groene schap bieden we allemaal producten waarvan wij vinden dat ze net iets groener, zuiniger en duurzamer zijn dan andere producten. Omdat ze bijvoorbeeld uit recyclebaar materiaal zijn vervaardigd , jouw energieverbruik kunnen reguleren of omdat ze refurbished zijn.
Waarom duurzaamheid belangrijk is, legt onze contractmanager uit “Als not-for-profit organisatie zorgen we ervoor dat eventuele winst weer terug gestopt wordt in de winkel van SURFspot om deze nog klantvriendelijker te maken. Daarnaast verlagen we graag de prijzen van onze producten zodat iedere student (en medewerker) niet te diep in de buidel hoeft te tasten. Door ons te verdiepen in maatschappelijke thema’s wil SURFspot nóg actiever bijdragen aan duurzaamheid onder studenten en werknemers van instellingen.”

Hulpmiddelen

Natuurlijk zijn er voor zo’n grote doelgroep als studenten ook enorm veel sites die aandacht besteden aan duurzaamheid. Zo is er bijvoorbeeld Duurzamestudent, die over alle mogelijke onderwerpen op het gebied van duurzaamheid bloggen. Maar je vindt er bijvoorbeeld ook recepten en leuke feiten over maatschappelijke verantwoordelijkheid.
Wil je graag duurzaam zijn maar is de groene keuze soms wat te duur, dan kun je eens kijken op DuKostudent. Deze website biedt een app die je kunt downloaden, waarmee je van veel korting kunt profiteren op duurzame producten. Dat is dus leuk voor je portemonnee, het milieu en voor je eigen geweten!

Dag van de Duurzaamheid in het Hoger Onderwijs

Wil je nog meer weten over duurzaamheid of hoe dit te bevorderen is in het Hoger Onderwijs, dan is de Nationale dag voor de Duurzaamheid (NDDHO) misschien iets voor jou.
Op 25 mei 2018 wordt voor de 4e keer de Nationale dag voor duurzaamheid in het hoger onderwijs georganiseerd. Dit keer vindt NDDHO plaats bij de Technische Universiteit Eindhoven. De dag richt zich op de versterking van duurzaamheid in de ho-sector en het uitwisselen van nieuwe ontwikkelingen, ervaringen en good practices. Voor meer informatie en het programma, of voor een indruk van de voorgaande edities, kun je de website raadplegen.

Jouw input!

Heb jij nog leuke of handige tips op het gebied van duurzaamheid? Of heb je leuke producten om toe te voegen aan het groene schap? Dit willen we graag van jou weten!

Geschreven door: Esther Zandberg