Je gaat studeren en eindelijk is het moment dan daar; je gaat op kamers. Weg van het ouderlijk huis en op jezelf. Maar het zoeken van een woning kan in veel van de studentensteden best wel wat voeten in de aarde hebben. Veel concurrentie en veel aanbod. Waar moet je op letten? Wij geven je enkele tips.

Tip 1. Een kamer vinden

Hier begint het natuurlijk allemaal mee. Want voordat je echt op jezelf kunt wonen, moet je natuurlijk wél een woonruimte hebben. Een hele handige manier om de eerste stap te zetten is door de website Kamernet.nl te raadplegen. Op Kamernet staan heel veel studenten ingeschreven die een kamer zoeken, maar er worden ook echt onwijs veel kamers aangeboden. Verhuurders zetten hier hun woonplekken op, zodat jij als student hier snel en makkelijk je potentiële nieuwe kamer kunt vinden. Inschrijven op Kamernet kan voor het schappelijke bedrag van 21 euro, waarna je toegang hebt tot alle woningen en kamers. Ook reageren op woonplekken kan daarna kosteloos.
Niet alleen vind je héél veel woonplekken op deze website, ook voorziet deze site je met de beste tips en trucs om een kamer te vinden, duurzaam op kamers te gaan, of hoe jij je huis het beste kunt inrichten. Nog meer tips over het studentenleven, vind je onder andere op de blog.

Tip 2. Spreid je winkansen

Hoe méér mensen weten dat jij op zoek bent naar een woonruimte, hoe beter. Schroom dus niet en gebruik je netwerk (en het netwerk van je netwerk) om die fantastische kamer te vinden. Niet alleen sites zoals kamernet kunnen daarbij helpen, ook social media is een bron van mensen die met je mee kunnen zoeken. Laat dus iedereen weten dat je op zoek bent, bijvoorbeeld door een geinige post of een leuk filmpje. Zo speel jij jezelf meteen positief in de kijker. Vertel je broers, zussen, vrienden, nichten, en iedereen die het meer wil horen (of niet) dat jíj op zoek bent naar een huis.

Tip 3. Hospiteren

Benoem bij de gemiddelde student het woord hospiteren en ze zullen huiveren en beven. Niet zo gek, want menig student is wel eens aan dit begrip blootgesteld. Tijdens het hospiteren wordt je namelijk uitgenodigd om langs te komen bij je potentiële huisgenoten om naar de kamer te kijken, en je te laten keuren. Een soort auditie dus eigenlijk. Zorg er dus voor dat je goed bent voorbereid en zet je beste beentje voor. Een rondvraag binnen ons eigen SURFspotteam (jarenlange ervaring met en door hospiteren) leverde de volgende tips op.

  • Blijf niet te lang en blijf vooral niet hangen. Dont overstay your welcome, zeg maar.
  • Mocht je reageren op een advertentie, haal dan wel even de naam van het vorige huis waar je op reageerde uit je mail. Dan valt het iets minder op dat je jouw reactie telkens knip en plakt. Dat doe je bij een sollicitatie ook niet (toch?)
  • Wees jezelf. Je hoeft je niet leuker of beter voor te doen dan je echt bent. En daarnaast willen potentiele huisgenoten weten met wie ze écht in een huis willen wonen, niet een soort van Two-Face.
  • Misschien een beetje ten overvloede. Maar ja, dit is echt gebeurd: een jongen die kwam hospiteren en zijn beide ouders meenam.
    De reden dat je een kamer zoekt is omdat je op jezelf wilt en gaat. Hoe lief je ouders ook zijn, jouw nieuwe huisgenoten hoeven niet met hun in een huis te wonen.
  • Nog beter voorbereid op pad, check de tips van Kamernet voor het hospiteren.
Geschreven door: Esther Zandberg