Patrick Kreling is docent nieuwe media aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Daarnaast heeft hij in hartje Arnhem, op het prachtige Willemsplein, een studio: Catharsis. Hier werkt Patrick als grafisch ontwerper, fotograaf en webdesigner. Hij vertelt ons over Adobe Creative Cloud.

 

Een greep uit de Creative cloud.

Ik kwam voor het eerst echt in aanraking met Adobe ergens in 1993. Dat was Photoshop 2.5. Ik gebruikte de software toen nog in combinatie met CorelDraw 4 (een vector gebaseerd tekenprogramma). Maar die werd snel ingeruild voor Adobe Illustrator 5.5, die dat veel logischer kon. In die tijd maakte ik met name posters, folders en flyers voor dansavonden en ondervond al snel dat die combinatie redelijk efficient werkte. De uitwisseling van bestanden en formaten tussen die twee programma’s verliep relatief vlot.

Later leerde ik werken met Adobe DreamWeaver en Adobe Premiere, verhuisde ik van QuarkXPress naar Adobe InDesign en van MacroMedia Flash naar Adobe Flash. En anno 2016 weer van Flash naar Animate en Edge.

Ik vind het niet vreemd dat vrijwel alle grafische bedrijven gebruik maken van Adobe. Ze zijn doorgaans meegegroeid met het programma, net als ik. Je kent op den duur alle ins en outs, shortcuts en trucjes. Het programma groeit en er komen meer functies bij (de een wat belangrijker en verheffender dan de ander ). De interface wordt slimmer en dynamischer, er valt meer te automatiseren etc.. Kortom; je hele workflow draait om een keten van Adobe programma’s.

Dit helpt:

De volgende dingen helpen enorm in het gebruik van de programma’s en het opschalen van de workflow:

– de interface van de programma’s zijn bijzonder consistent.

– veel gereedschappen werken op dezelfde wijze.

– de logica, weliswaar gegroeid vanuit de functies van het specifieke programma, die trend volgt.
En daarin ligt de kracht. De uitwisselbaarheid van bestanden is inmiddels feilloos en dat is met de introductie van Creative Cloud alleen maar naar een nieuw nveau gegroeid. Een kleurpallet maken bijvoorbeeld in het online Kuler (color.adobe.com) en deze vervolgens via een gedeelde kleurbibliotheek kunnen inladen in welk programma van Adobe dan ook. Dat vind ik persoonlijk blijk geven van veel begrip voor een belangrijk deel van de doelgroep: de professional met altijd te weinig tijd voor een project.


Wil je ermee starten?

Mensen die net beginnen met Adobe producten wil ik aanraden eerst goed na te denken wat je wil maken en welke stappen dan logisch zijn. De logica van het programma is immers gegroeid vanuit een heel praktische taak. De oplossing ligt vaak meer voor de hand dan je zou verwachten. Zet eens verschillende programma’s van Adobe naast elkaar open en vergelijk de interfaces. Zie de overeenkomsten en de specifieke verschillen. Welke gereedschappen en functies zijn uniek voor het programma en welke worden gedeeld.

Probeer ook eens of je bepaalde elementen, objecten, kleuren, lagen of andere zaken kunt slepen (drag&drop) van venster naar venster in plaats van te zoeken in menustructuren naar oplossingen. Volg zo nu en dan ook je intuïtie, vaak werkt de meest voor de hand liggende en eenvoudige oplossing van een taak.

En verder: speel, volg tutorials en speel nog meer!

Bekijk hier ons Adobe assortiment