Ik ben Kelly van Santvoort, vierdejaars studente communicatie aan de Fontys in Eindhoven. In februari ben ik begonnen met mijn stage bij SURFspot. Ik had er veel zin en was stiekem best zenuwachtig.

’s Morgensvroeg om kwart over zes ging mijn wakker af. Het was een lange tijd geleden dat ik zo vroeg moest opstaan. Klaarmaken, spullen pakken en vlug met de fiets naar het station. Om half 9 stapte ik de trein uit in Utrecht. Met zenuwen.


Stage informatie-overload?

Eenmaal bij SURF in het kantoor werd ik goed ontvangen. Ik kreeg een eigen computer en startte de dag met een lekker kopje thee. Na wat opstartproblemen zat ik op het internet. De eerste mailtjes kwamen al binnen!  Ik kreeg inlogcodes waarmee ik in verschillende systemen terecht kon, ik ontving documenten met informatie die ik even moest lezen. Er werd verteld over de geschiedenis van SURFspot, mijn opdrachten werden besproken en ik kreeg gelijk veel input voor mijn onderzoek.  Er kwam opeens heel veel op me af, en ik was bang dat ik het allemaal niet zou kunnen onthouden. Gelukkig staat veel op papier en kan ik het rustig terug lezen.
Na de lunch stelde ik me voor aan collega’s en sommige wisten dat ik uit Eindhoven kwam. Ze hadden het berichtje op Intranet, over mijn stage, al gelezen. Vele handen schudden later, ging ik weer terug aan de slag. Ditmaal met een sterke kop koffie, het vroege opstaan begon toch zijn tol te eisen. Na nog wat gelezen te hebben, zat de dag er alweer bijna op. Vlug nog een berichtje tikken en afspraken inplannen en op naar de trein. De eerste dag ging enorm snel voorbij, en de zenuwen? Die waren nergens voor nodig!

Wees dus niet bang om te beginnen met stage. Studenten lopen allemaal stage, en iedereen maakt een eerste dag mee. En met deze 5 tips laat je de eerste dagen van je stage vlekkeloos verlopen:

 1. Neem initiatief.
  Op je eerste stage dag is alles nog nieuw, toch is het belangrijk om initiatief te nemen. Niks te doen? Misschien kan je iemand ergens mee helpen en wees niet bang om suggesties te geven.
 2. Stel vragen.
  Wees niet bang om vragen te stellen! Als je iets niet weet, blijf niet achter je computer hangen. Door vragen te stellen toon je interesse.
 3. Haal niet alleen maar koffie.
  Dat je als stagiaire ook vervelendere klusjes doet, daar ontkom je niet aan. Dat hoort bij het leven van een stagiaire. Maar is je enige taak kopiëren en postzegels plakken, dan kun je maar beter aan de bel trekken. Zorg voor voldoende uitdaging, zo leer je het meest!
 4. Sta open voor feedback.
  Dat je als stagiaire fouten maakt is niet erg. Van fouten leer je. Maar feedback ontvangen hoort er ook bij. Reageer hier rustig op, dit zijn kansen om jezelf te verbeteren.
 5. Start met netwerken.
  Netwerken is misschien wel een van de engste dingen van je stage tijd. Wel enorm belangrijk, maar hoe doe je dat? Vraag naar de interesses van je stage begeleider en van collega’s. Wees geïnteresseerd en stel vragen over het werkveld. Misschien haal je er handige informatie uit, en levert het je na je stage misschien nog wat op!

Hoe bereid jij je voor op stage? Heb jij nog nuttige tips?
Succes met stage lopen!