Opslag & Geheugen

Overweeg je een nieuwe laptop te kopen? Dan is het handig om vooraf goed na te denken over hoeveel opslagcapaciteit je nodig hebt. Heb je al een laptop en is je opslagruimte te beperkt? Kies dan voor een extern opslagapparaat. Wij van SURFspot helpen je graag in het maken van een keuze over interne en externe opslagcapaciteit.

Interne opslag

De interne opslagcapaciteit van je laptop geeft aan hoeveel schijfruimte er beschikbaar is om programma’s te installeren en bestanden op te slaan. De opslagcapaciteit wordt uitgedrukt in gigabyte (GB) of in terabyte (TB). De meest voorkomende opties in interne opslagcapaciteit zijn: 32GB, 64GB, 128GB, 256GB, 512GB, 1TB en 2TB. Er zijn twee soorten harde schijven: de SSD (Solid State Drive) en de HDD (Hard Disk Drive).

Kies je een SSD of HDD schijf?

De voor- en nadelen van een SSD schijf

  • Een SSD is razendsnel, waardoor de opstarttijd van de laptop en softwareprogramma’s sneller is dan bij een HDD.
  • Een SSD is energiezuinig en stil.
  • Een SSD heeft een beperkte opslagcapaciteit. Geschikt voor een interne opslag tot 512GB.

Tip: Heb je veel foto- en videobestanden? Kies dan voor een HDD schijf of gebruik een extern opslagapparaat naast de SSD.

De voor- en nadelen van een HDD schijf

  • Een HDD heeft een zeer ruime opslagcapaciteit. Geschikt voor een interne opslag groter dan 512GB.
  • Een HDD werkt ideaal samen met een NAS.
  • Een HDD trilt en de laptop kan warm worden als een programma veel data gebruikt

Interne opslagcapaciteit

De keuze in de hoeveelheid opslag die jij nodig hebt, heeft vooral te maken met welk doel jij jouw laptop wilt gebruiken.

  • Als je via apps op een Chromebook werkt, dan heb je voldoende aan 32GB of 64GB.
  • Gebruik je jouw laptop alleen voor softwareprogramma’s als tekstverwerker, om e-mails te versturen en om te surfen op het web? Dan heb je voldoende aan 128GB of 256GB.
  • Als je op je laptop veel muziek luistert, films kijkt en zwaardere softwareprogramma’s gebruikt zoals Adobe Creative Cloud en IBM SPSS vraagt dit veel opslagruimte. Kies dan voor een interne opslagcapaciteit vanaf 512GB.
  • Wil je naast films kijken ook graag zelf video’s bewerken of (zware) games spelen? Overweeg dan een interne opslagcapaciteit van 1TB of meer.

Externe opslag 

Is je laptop traag of krijg je meldingen bij het downloaden van nieuwe bestanden dat er onvoldoende schijfruimte is? Dan is de interne opslagcapaciteit te beperkt. De eerste stap is om een grote schoonmaak te houden op je laptop en alle bestanden en softwareprogramma’s te verwijderen die je niet meer gebruikt. Een andere optie is om gebruik te maken van externe opslagapparaten, zoals:

  • een USB-stick,
  • een micro SD kaart,
  • een externe harde schijf,
  • een NAS,
  • of een externe SSD.

Externe opslagcapaciteit

Wederom is het belangrijk om je keuze in de hoeveelheid opslagcapaciteit te maken op basis van het doel waarvoor je het externe opslagapparaat wilt gebruiken. De meest voorkomende opslagcapaciteiten zijn: 8GB, 32GB, 64GB, 128GB, 500GB, 1TB, 2TB, 3TB en 4TB.

  • Een USB-stick van 8GB is voldoende om tekstbestanden te bewaren, die je tijdelijk even op een externe plek wilt opslaan.
  • Micro SD kaarten zijn ideaal als je foto’s wilt maken met een spiegelreflexcamera. Veel laptops hebben een ingang voor een SD kaart, zodat je het fotomateriaal direct vanaf je laptop kan openen en bewerken. Met een opslagcapaciteit vanaf 128GB kan je meer dan genoeg foto’s opslaan!
  • Maak je video’s? Dan is een externe harde schijf of externe SSD ideaal om het videomateriaal op te bewaren. Videobestanden nemen veel opslagruimte in beslag, kies daarom voor een opslagcapaciteit van 500GB of meer.
  • Wil je samen met al je huisgenoten toegang hebben tot extra opslagcapaciteit? Overweeg dan om een NAS aan te sluiten op je internetrouter.

Hoe meer hoe beter?

Hoe meer opslagcapaciteit, hoe hoger de kosten van de laptop of het externe opslagapparaat. Weet je vooraf al dat je veel interne opslagcapaciteit gaat gebruiken en heb je voldoende budget? Dan is het aan te raden om direct voor veel interne opslagcapaciteit te kiezen. Voor veel laptops is het vaak niet meer mogelijk om de interne opslagcapaciteit te vervangen of uit te breiden. Twijfel je nog over hoeveel capaciteit je nodig hebt? Geen probleem. Het is altijd mogelijk om op een later moment een extern opslagapparaat aan te schaffen. Een nadeel is wel dat een softwareprogramma zoals Photoshop niet op een extern opslagapparaat geïnstalleerd kan worden.  

Back-up maken

Laptop gestolen of gecrasht? Voorkom dat je foto’s en belangrijke bestanden kwijtraakt en maak regelmatig een back-up. Het is slim om de back-up op meerdere plekken op te slaan, bijvoorbeeld op een extern opslagapparaat en in een Cloud. Er zijn verschillende softwareprogramma’s waarmee je met gemak back-ups kan maken.