Duurzaamheid en ict. Een ingewikkeld onderwerp. We werken massaal in de cloud, vervangen onze smartphones iedere twee jaar of zelfs eerder en weten eigenlijk niet waar onze oude laptops heen gaan.  Het wordt je als mens ook niet makkelijk gemaakt door grote it-bedrijven. Je weet niet of bedrijven ook daadwerkelijk doen wat ze beweren die grote ondoorgrondbare beleidsdocumenten.

Ook bij SURFspot denken we daar over na. Het liefst zouden we in onze vingers knippen en voilà, alles is duurzaam en groen. Helaas is de werkelijkheid anders. Dus laten we starten met kleine stapjes.  De eerste stap is het oprichten van een ‘groen schap’. Een plek binnen SURFspot waar je producten vindt die beter zijn voor het milieu, mens en dier. Producten met een duurzaam tintje dus. Een tijd geleden vroeg Geert -onze groene contractmanager- in zijn blog aan jou wat voor soort producten je graag in zo’n schap ziet liggen. Een van de wensen was de Fairphone 2.

“Apple en Samsung eat your heart out”

De primeur: het groene schap !

Een smartphone dus.  Dat is de Fairphone 2 namelijk in eerste instantie. Maar niet één zoals zovelen. Deze is uniek. Waarom is deze dan duurzaam vraag je je af? Omdat dit de enige smartphone is waarvan de bouwers een eerlijk loon krijgen, in goede omstandigheden werken en zo gemaakt is dat de smartphone duurzaam is. De telefoon is namelijk makkelijk zelf in en uit elkaar te halen waardoor ie langer meegaat. Zie dat nog maar eens te doen met een iPhone of Galaxy S6/7. Dus Apple en Samsung eat your heart out!

Zo kun je zelf makkelijk je scherm vervangen!

 

Ook heeft de smartphone een dual-sim functie waardoor die perfect is voor de bewuste mens die liever één telefoon heeft in plaats van rond te sjouwen met een werktelefoon en een privételefoon. Ook een unieke feature is dat de Fairphone 2 aangeeft hoeveel privacy-impact een bepaalde app heeft.

Niet voor de specs

Hoe kan het ook anders dan dat je deze telefoon de Fairphone noemt. Over de specs van de telefoon kan ik helder zijn. Deze zijn niet high end zoals die van de iPhone 6of 7 en Samsung S6 of S7.  Maar daarvoor koop je deze telefoon ook niet. Met deze telefoon maak je een statement en draag je bij aan een groenere en duurzamere wereld.  Alle specs vind je bij de productomschrijving van de Fairphone 2.

Duurzaame tip

Ben jij sowieso into duurzaamheid? Meld je dan aan voor het de gratis Dag van de Duurzaamheid in het Hoger Onderwijs op 19 mei 2017 (NDDHO17). Werk je aan een casus of onderzoek op het gebied van duurzaamheid en zou je graag feedback willen? Geef je dan op voor de connecting corners’. Wat dat is, lees je op de NDDHO17-website.