Cv maken, hoe val je op?

Zoek je een (bij)baan of stage? Dan is het van belang dat je curricilum vitae op orde is. Ja, je cv. Die moet opvallen als 'ie op de stapel beland. Niet alleen qua lay-out maar ook zeker inhoudelijk. Waarmee ga jij je onderscheiden van de rest? Wij hebben een aantal tips& tricks op een rijtje voor je gezet waardoor jouw cv er straks uitspringt.

 

Tip 1: maak indruk met je kennis

Waar ben je goed in? De programma's van Microsoft kennen we allemaal. In elke vacaturetekst wordt er gevraagd naar 'goede kennis van Word, Excel en PowerPoint'. Weet je niet zeker of je daar echt in uitblinkt? Lees onderstaande blogs zodat je tijdens je sollicitatiegesprek niet schikt van een Slicer. Of haal zelf even het gemak van de Sparklines aan. Dan weet je zeker dat je indruk maakt. 

Heb je nog geen Microsoft Office programma of verloopt deze? Ben je student? Hier kun je uit kiezen.
Docent of onderzoeker? Dit is voor jou.

 

Tip 2: heb je certificaten op zak?

Die voor veterstrikken hoef je niet te vermelden maar kijk even wat er relevant is om te vermelden.

 

Bijvoorbeeld Coosto. Deze monitoringstool is speciaal gericht op Social media. Denk aan analyses op volume, sentiment, bereik, auteurs, websites en geografische informatie. Tijdens je studie oefenen met software om social media te analyseren is een goede voorbereiding voor de beroepspraktijk. Coosto kost maar € 12.

 

Weet je wat ook goed op je cv staat? Een cursus. Laten we die nou gewoon gratis aanbieden. Met deze cursussen van Microsoft leer je zelfstandig en maak je een officieel examen (het examen afleggen kost € 32). Bekijk hier het aanbod.

 

Tip 3: werkervaring

Al wat ervaring opgedaan? Som dit hier op per werkgever. Werkgever- aanvang en vertrek, plaats, functienaam en beschrijf kort wat je werkzaamheden en taken inhielden. Stages? Zet ze erbij. Onze Kelly blogt erover.

 

Ben je bezig met je scriptie? Dan is HBO kennisbank handig voor jou.
Om inspiratie op te doen of juist om hem te publiceren, wat weer goed staat op je cv.


Via Scriptie Online vind je een deel van de scripties van Nederlandse universiteiten terug. 
Wetenschappelijke Nederlandse publicaties (waaronder master theses) vind je hier terug bij Narcis van DANS KNAW.

 

Tip 4: crea Bea?

Ben je creatief? Dat is zeker goed om te vermelden, Is Adobe your middlename? Noem het! Een creatief brein of iemand die makkelijk werkt met Adobe is echt een pre.

Kun je wel wat trucs gebruiken? Lees dit blog over Animate CC

 

Heb je Adobe Creative Cloud nog niet? Koop het voor € 12,50 / € 139.  

Of ga aan de slag met de programma’s van Magix (vanaf € 38), Camtasia (vanaf € 118,50) of Corel (vanaf € 34,50).

 

  

Tip 5: hello is it you we're looking for?

Je spreekt vast een aardig woordje ‘over de grens’. Maar qua vertalingen en dan vooral vaktermen en jargon, tja soms it falls a bit against….


Wil je die talenknobbel even activeren? Investeer in een goed vertaalprogramma, bijvoorbeeld Euroglot Online. Voor € 37,50 beschik je over de zes vertaalwoordenboeken Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans en Italiaans en de vakwoordenboeken chemisch, medisch, polytechnisch, juridisch, handel en computer. 

 

 

 

 

Tip 6: wat doe je nog meer?

Houd jij je naast je studie of huidige baan nog bezig met andere activiteiten? Zoals functies in verenigingen of overlegorganen, projecten of internationale reizen? Of tover jij met gemak 4-gangendiners op tafel voor je vriendengroep? Vermeld het. Dit geeft de lezer van je cv een indruk van je pro-activiteit, verantwoordelijkheidsgevoel en energieniveau.

 

 

 

 

Tip 7: pimp je cv!

Heb je wel eens een cv gemaakt? Is 'ie überhaupt up to date? Best handig om je cv eens in de zoveel jaar even bij te werken.  Zoals bijvoorbeeld een andere functietitel. Voor je het weet ben je het weer vergeten. 

Maar dan.. hoe ga je het verschil maken tussen de cv's van je concurrenten voor die job die je wilt? 

Dit kan heel makkelijk als je de juiste tools hebt. Ken je Cv-sjabloon? Dit gratis programma helpt je om je cv net dat beetje extra te geven. Je kiest een sjabloon wat bij je past, een lettertype en vult je gegevens in. In een paar simpele stappen maak je zo je cv. En reken maar dat je cv er goed uit komt te zien.

 

Tip 8: oooh noo

Er zijn een paar dingen die je natuurlijk NIET hoeft te vermelden op je cv:

  • dat je een postzegelverzamelaar bent
  • de drie opleidingen die je begonnen bent maar niet afgemaakt hebt
  • dat zonnebaden je hobby is
  • stoere praatjes of jargon waar de lezer zich gelijk aan stoort
  • ilovesurfspot@hotmail.com is wel origineel maar niet professioneel. Neem een nieuw e-mailadres met je voor- en achternaam, kost je niks

Tip 9: lachen naar het vogeltje 

Zet er een duidelijke foto van jezelf op. Dit is geen paspoort of rijbewijs dus je mag lachen :)
Laat iemand anders een foto van je maken want een selfie is een no-go. Hier nog wat tips.


Cv verstuurd maar nog geen reactie gehad van je nieuwe baas? Na een kleine week kun je ze best even bellen en vragen of je cv goed ontvangen is. Dat toont interesse en zorgt ervoor dat je naam (weer) voorbij komt. Misschien was het nodig om je weer bovenop de stapel te krijgen!

 

Succes

Ga naar de homepage