Bescherm jezelf online

Virusscanners; je ziet met het grote aanbod door de bomen het bos niet meer. Security Officer van SURFspot Alvin Anita legt uit wat het belang is van een goede beveiliging. Heb je nog geen idee waarom je überhaupt een antivirusprogramma nodig hebt? Of ben je juist opzoek naar een specifiek pakket dat het beste aansluit bij jouw wensen? Wij van SURFspot helpen je graag bij het maken van de juiste keuze.  

De keuze is reuze:

Malware, Firewall, Cryptoware, Phishing het is een kleine greep uit de meest voorkomende woorden die gebruikt worden in de “antiviruswereld”. Wij van SURFspot begrijpen dat het kiezen van een antivirusprogramma vooral makkelijk moet zijn zonder moeilijke termen. Want ja, kies je voor antivirus, internet security of toch voor de deluxe versie. Onze Security Officer Alvin Anita legt graag uit wat het verschil is tussen de verschillende opties en waar je op moet letten bij de aanschaf van een antivirus product. 

Tips van Security Officer Alvin Anita:

Tip nummer 1 is meteen een handige tip uit de hoge hoed van Alvin. "De meeste malware krijg je binnen via e-mail, leer bijvoorbeeld phishing e-mail herkennen. Raadpleeg fraudehelpdesk voor meer informatie hierover."

Wat is Malware en hoe voorkom ik het?

    • "Malware is software die kwaadaardige acties uitvoert op jouw computer. Deze ongewenste acties zijn soms zichtbaar op je laptop, maar soms gebeuren ze geruisloos op de achtergrond. Hierbij moet je denken aan acties zoals: 1. Het verzamelen en opsturen van je inloggegevens van bijv. Facebook, Instagram en e-mail. 2. Het gijzelen van je gegevens waarbij je bijvoorbeeld eerst moet betalen om weer toegang te krijgen tot je gegevens. Een antivirus programma is in staat om de meeste van deze malware tegen te houden."

Wat doet een firewall?

   • "Een firewall is een soort poortwachter dat zowel ingaande als uitgaande verbindingen controleert. In de firewall staat ingesteld wat voor verbindingen toegestaan zijn. Verbindingen die niet toegestaan zijn worden door de firewall tegengehouden. Iemand die kwade bedoelingen heeft, krijgt hierdoor geen toegang tot je computer. Standaard zit er een gratis firewall in je besturingssysteem."

Volstaat een gratis antivirus programma?

 • "Een gratis antivirusprogramma is beter dan geen antivirus programma. Het hebben van een antivirus programma is altijd zinvol. Wanneer je extra functionaliteiten en of ondersteuning wenst is een betaald programma een betere keuze. Mocht je hulp nodig hebben bij de installatie van je antivirus software of vragen hebben over het gebruik van het antivirussoftware dan is het mooi als je contact kan opnemen met een helpdesk. Dit is meestal niet mogelijk bij een gratis antivirus pakket."

Wat kan ik doen tegen Phishing?

 • "Je kan je er nooit helemaal tegen beveiligen, maar je kan wel leren phishing e-mail te herkennen. Fraudehelpdesk is een organisatie die veel informatie gratis beschikbaar stelt. Ze hebben bijvoorbeeld informatie over hoe je phishing email kan herkennen en welke phishing email er allemaal bekend zijn."

Mijn laptop is besmet, wat nu?

 • "Bij een besmetting is het beste een expert te raadplegen, de expert zou bijvoorbeeld je computer kunnen opschonen. Wanneer het opschonen niet lukt, dan moet je computer helemaal opnieuw geïnstalleerd worden. Heb je geen back-up gemaakt? Dan is er een hele grote kans dat je alle gegevens hierbij kwijtraakt. Het is dus belangrijk om al actie te ondernemen voordat je computer besmet raakt! Zorg er bijvoorbeeld voor dat je een back-up hebt van alle foto’s en bestanden op je computer. Het zou jammer zijn als je al je mooie vakantiefoto’s kwijt bent. Wat er met je computer gebeurt bij een besmetting hangt af van het soort malware. Er zijn malware waarbij je niet merkt dat je laptop ‘besmet’ is. Wanneer je te maken krijgt met zogenaamde cryptoware dan kun je niks meer doen met je computer."


Bekijk de cyber security producten:

 1. Toon alle