Software die onderzoek doen makkelijker en efficiënter maakt

Je onderzoeksvoorstel ligt klaar. Je hebt theorie gezocht en de juiste onderzoeksvragen of hypotheses gesteld. Dit wil je misschien onderzoeken via een vragenlijst, interviews of een andere methode. Hoe dan ook, tijd om data te verzamelen! Maar hoe pak je dat aan?

Er zijn ontzettend veel verschillende softwarepakketten die je kunnen helpen met het uitvoeren van jouw onderzoek. Als je voor het eerst begint met onderzoek uitvoeren, kan het lastig zijn om te weten welke software hierbij helpen. Daarom stellen wij een overzicht van goede software samen die kunnen helpen met jouw onderzoek. We maken onderscheid tussen software die handig is om onderzoeksgegevens te verzamelen en software die handig is om deze onderzoeksgegevens te analyseren.

Verzamelen en verwerken van onderzoeksgegevens

De eerste stap in het uitvoeren van je onderzoek is empirische gegevens verzamelen en structureren. Er zijn veel verschillende onderzoeksmethoden om empirische gegevens te verzamelen, maar vaak wordt er onderscheid gemaakt tussen kwalitatieve onderzoeksmethoden  (interviews of observaties) en kwantitatieve methoden (vragenlijsten).

ABBYY FineReader – kwantitatieve onderzoeksgegevens verzamelen

Als je observaties maakt is het belangrijk dat deze aantekeningen goed worden vastgelegd, of deze observaties nu van (menselijk)gedrag, gesprekken of andere situaties zijn. Met Abby Finereader is het heel makkelijk deze handgeschreven observaties in te scannen en te documenteren. De tijd dat je handschreven observaties over moet typen is met Abby finereader voorbij. Dat scheelt enorm veel tijd. En we weten allemaal dat tijd schaars is in een onderzoeksperiode. Abby finereader is beschikbaar voor Mac en Windows.

AmberScript – Kwalitatieve interviews transcriberen

Je hebt interviews afgenomen en moet deze uitwerken. Daarvoor moet je ze transcriberen, een tijdrovende klus. Zeker als het veel interviews zijn. AmberScript maakt dit een stuk makkelijker. In AmberScript kan je de geluidsopname van het interview uploaden, vervolgens herkent de software de gesproken tekst en zet dit automatisch om in geschreven tekst. De software kan zelfs verschillende sprekers herkennen. Nadat het programma de gesproken tekst heeft omgezet naar geschreven tekst, kan jij hier nog wijzigingen in aanbrengen. Met AmberScript bespaar je daardoor heel veel tijd. De software werkt in de browser en is dus te gebruiken met een Apple of Windows computer. Wil jij tijd besparen en niet handmatig alle interviews transcriberen? Kies dan voor AmberScript.

Analyseren en coderen van de onderzoeksgegevens

Je hebt hard gewerkt en jouw onderzoeksgegevens binnengehaald, tijd voor de volgende stap: analyseren! Ook voor het maken van analyses zijn er verschillende softwarepakketten. We maken weer een onderscheid tussen kwalitatief en kwantitatief.

MAXQDA – Kwalitatieve data-analyse

MAXQDA is software speciaal ontworpen voor kwalitatieve tekst- en multimedia-analyse. MAXQDA is makkelijk en intuïtief te gebruiken en heeft veel opties voor statistische analyse. Zo kan je woordfrequenties bijhouden, woordenboeken aanmaken en woordcategorieën coderen en analyseren. MAXQDA bieden wij aan in twee versies: de Plus versie en de Pro versie. De laatste heeft de meest uitgebreide functionaliteiten, met als grootste verschil de mogelijkheden in statistische data-analyse. De precieze verschillen tussen de versies staan beschreven op de productpagina’s. Is tekst- en/of multimedia-analyse onderdeel van jouw onderzoek? Dan raden wij MAXQDA aan!

  1. Toon alle

SPSS – Kwantitatieve data-analyse

Het lijstje zou niet compleet zijn zonder IBM SPSS Statistics. De data-analysetool waar heel veel studenten mee te maken krijgen. En met een goede reden want SPSS is veelzijdig. Je kan veel verschillende statistische toetsen uitvoeren, variabelen coderen en beschrijvende statistieken produceren. Deze software is ontworpen voor de sociale wetenschappen, maar wordt ook gebruikt binnen andere faculteiten zoals geesteswetenschappen. SPSS is beschikbaar voor de Mac, Windows en voor Linux, je kiest tijdens het bestellen het gewenste besturingssysteem.

  1. Toon alle

Nog meer opties in software voor onderzoek?

Natuurlijk hebben we naast deze vijf goede opties nog veel meer software voor onderzoek. Denk aan: Obi4wan, COOSTO, SAS, JASP of EndNote. Op zoek naar een specifiek softwarepakket? Bekijk hier het volledige aanbod in software.