De SURFspot pi-week

Het is vandaag wereldwijde pi-dag. Onbekend maakt onbemind en dat is zeker het geval met pi-dag. In Nederland gaat de dag van de 3,14.… voorbij als elk andere dag. In veel andere landen wordt er wel stilgestaan bij pi-dag. In de Verenigde Staten wordt deze dag bijvoorbeeld ‘groots’ gevierd. Verschillende wiskundeafdelingen van universiteiten hangen daar de slingers op en maken er een feestje van. Wij van SURFspot zetten Pi-dag ook graag in het zonnetje. Toch vinden wij één dag wel erg kort. Daarom hebben wij pi-dag omgedoopt tot pi-week.

Wat is pi? 

Pi = 3,14159265….. Het is de verhouding tussen de omtrek en doorsnede van een cirkel. Erg handig wat hiermee kun je de oppervlakte van een cirkel, de inhoud van een bol, en de omtrek berekenen. Hoe doe je dit? Simpel, je berekent de omtrek door de diameter van een cirkel te vermenigvuldig met π

Wat maakt pi zo speciaal?

Pi is een irrationeel getal. Het komt erop neer dat Pi oneindig veel decimalen heeft die nooit hetzelfde patroon vormen. De cijfers na de komma zijn altijd anders. Deze willekeur in de decimale ontwikkeling van pi is wat veel mensen intrigeert.

Het pi-record


Je rekenmachine geeft voor pi de waarde 3.1415926, .maar toch is het mogelijk om pi tot op vele miljoenen decimalen te berekenen.  Het huidige record staat op naam van het Japanse Kanada laboratorium met 51.539.600.000 decimalen. Dat de decimalen van pi berekenbaar zijn, betekent nog dat er een gemakkelijk te achterhalen regelmaat in zit. In de decimale ontwikkeling van pi zit namelijk geen patroon.

De SPSS Community

Wist je dat… er een SPSS Community forum bestaat? Weet jij bijna alles over SPSS, of wil je juist alles leren over SPSS? Dan is dit dé plek.  Klik links op de afbeelding om te kijken welke Extensies (voor Statistics en Modeler) voor jou handig kunnen zijn. Zo kun je ervoor zorgen dat de resultaten van jouw onderzoek nog beter tot hun recht komen. 

Mis niks over SPSS:

Mocht je graag weten wat er aan zit te komen qua nieuwe SPSS-functionaliteiten? Lees dan eens deze blog. Je kunt hier eenvoudig op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkeling rondom SPSS.