Welke Chromebook kies jij?

Je zoekt een laptop, maar wilt niet de hoofdprijs betalen. Heb je al eens gedacht aan een Google Chromebook? Wij van SURFspot helpen je graag bij het maken van de juiste keuze tussen een Chromebook en een ‘normale’ laptop. Om te kijken of een Chromebook ook iets voor jou is, zet SURFspot alle voordelen en nadelen op een rijtje. Zo kun jij op je gemak de juiste keuze maken.

Wat is een Chromebook?

Chromebooks draaien op het door Google ontwikkelde besturingssysteem Chrome OS en is het alternatief voor een Windows of MacOS laptop. De laptops zijn licht, snel en hebben een lange accuduur. Omdat Chromebooks draaien op Chrome OS is het niet mogelijk met Windows programma's te werken op deze apparaten. 

De drie voordelen van een Chromebook:

    • Ideaal voor op reis 

Chromebooks beschikken met ChromeOS over een veel lichter besturingssysteem dan gebruikelijke laptops. Een Chromebook vraagt daardoor veel minder stroom dan krachtigere laptops. Mooie bijkomstigheid is natuurlijk dat de batterij veel langer meegaat. De meeste Chromebooks gaan gemiddeld wel 8 uur mee voordat ze opnieuw moeten worden opgeladen. Ook zijn er al Chromebooks die het 13 uur volhouden! Wist je dat een Chromebook tussen de 1KG en 1,5KG weegt? Zo kun jij je nieuwe maatje makkelijk op vakantie meenemen om eindeloos te surfen.

    • Chromebooks zijn relatief goedkoop 

Chromebooks zijn gemiddeld een stuk goedkoper dan ‘normale’ laptops. Uitzonderingen daar gelaten (Chromebook Pixel), koop je een Chromebook voor minder dan €450,- Er zijn zelfs verschillende modellen voor minder dan €300,- . 

    • Automatische back-up + antivirus

Het fijne aan werken op een Chromebook is dat je altijd beveiligd bent tegen virussen en malware. Via Google drive zijn al jouw bestanden altijd veilig opgeslagen als online back-up. Daarnaast heb je vanaf elk ander apparaat met internetverbinding toegang tot 100GB gratis opslag. Nieuwe beveiligingsupdates worden automatisch op Chromebooks gedownload en geïnstalleerd.  

De nadelen van een Chromebook

Naast dat een Chromebook goedkoop, licht, snel en een lange accuduur heeft, zijn er ook enkele nadelen aan verbonden. Om er zeker van te zijn dat een Chromebook wel de juiste keuze voor jou is, zullen we ook de nadelen behandelen. 

De nadelen:

-  Het lichte gewicht wordt mede veroorzaakt door het gebruik van plastic voor de behuizing in plaats van meer premium materialen.
- Een Chromebook is alleen geschikt voor apps en vaak afhankelijk van een internetverbinding.
- Niet geschikt voor zwaardere software.
- Fotobewerkingsprogramma’s als Photoshop doen het niet op een Chromebook.
- Windows programma’s doen het niet op een Chromebook.