Duurzame tips voor studenten en medewerkers

Hoe duurzaam leef jij?

Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in de maatschappij. Veel bedrijven moeten of willen verduurzamen, maar ook op individueel niveau is het goed om bewust te zijn van de impact die je maakt. Ook jij, als student en medewerker, kan een verschil maken met de keuzes die je maakt. Daarom hebben wij een aantal tips op een rijtje gezet die jou kunnen helpen om groener te leven.




De 6 duurzame tips van SURFspot:

Tip 1: Koop tweedehands of refurbished

Als student of medewerker heb je vaak niet een heel groot budget. Het is daarom slim om te kijken wat je tweedehands kan kopen, omdat dit goed is voor het klimaat én voor je portemonnee. Denk aan meubels, keukenapparatuur, maar ook aan kleding. De kledingindustrie is één van de meest vervuilende sectoren wereldwijd (Bron: Business Insider, oktober 2019), en er zijn tegenwoordig veel sites waar je mooie tweedehands kleding kunt kopen. Mocht je toch liever nieuwe spullen hebben, probeer dan eens producten gemaakt van gerecycled of duurzaam geproduceerd materiaal te kopen. In ons Groene Schap kun je bijvoorbeeld veel refurbished producten vinden. Dit is elektronische apparatuur die (deels) is gemaakt van gebruikte onderdelen. Voor refurbished producten zijn dus minder schaarse nieuwe grondstoffen gebruikt, en dus zijn deze duurzamer dan een volledig nieuw product.

Refurbished producten

  1. Toon alle refurbished producten

Tip 2: Eet minder dierlijke producten

Deze tip heb je waarschijnlijk al vaker gehoord, maar is erg belangrijk: eet minder dierlijke producten, en probeer lokaal te eten. Het kost veel ruimte, water en plantaardig voedsel om vee te fokken, en zorgt daarnaast voor veel CO₂-uitstoot. Probeer daarom eens een dag of meerdere dagen per week geen vlees te eten. Ook zit er een verschil in milieu-impact tussen verschillende soorten dierlijke producten. Omdat een koe veel uitstoot veroorzaakt, is rundvlees en ook kaas bijvoorbeeld slechter voor het milieu dan kippenvlees. Ook is het beter om eten te kopen dat uit Nederland of uit Europa komt, omdat het transport van voedsel vanuit andere werelddelen ook bijdraagt aan de milieu-impact van het product. Kijk voor meer tips voor duurzaam eten op voedingscentrum.

Tip 3: Let op je energieverbruik

Natuurlijk speelt je energieverbruik ook een belangrijke rol in je milieu-impact. In Nederland wordt slechts 7,4 procent van de energie opgewekt uit hernieuwbare bronnen (zonnepanelen, windmolens, bio-energie). Daarmee heeft ons land het laagste percentage hernieuwbare energie in Europa (Bron: NOS, januari 2020). De elektriciteit die jij verbruikt is dus hoogstwaarschijnlijk niet duurzaam opgewekt. Als je niet zelf voor een duurzame energieleverancier kunt kiezen, bijvoorbeeld doordat jouw huisbaas dit bepaalt, dan kun je proberen je energieverbruik te verminderen. Doe dus vaker de lampen uit in ruimtes waar niemand is, en gebruik LEDlampen in plaats van normale. In ons Groene Schap hebben we een aantal energiebesparende producten verzameld, die je ook kunt aanschaffen om je energieverbruik omlaag te krijgen.

Tip 4: Plastic? Zo min mogelijk! 

Je hebt waarschijnlijk wel eens verhalen gehoord of foto’s gezien van de plastic soup, de gigantische bergen plastic afval even groot als het land Frankrijk die ergens in de oceaan ronddrijven. Omdat dit niet alleen slecht is voor de oceanen, maar ook voor onszelf omdat het plastic in micro-deeltjes versplintert en zo in onze voedselketen terecht komt, is het belangrijk om te voorkomen dat het plastic dat wij gebruiken in de oceaan terecht komt. Ten eerste kan je dit natuurlijk doen door producten te kopen met zo min mogelijk plastic verpakking. Er zijn veel websites waarop je bijvoorbeeld al cosmetica en persoonlijke verzorgingsproducten kunt kopen zonder plastic (verpakking), zoals een shampoobar of tandenborstel van bamboe. Ook is het slim om een waterfles en een thermosbeker aan te schaffen, zodat je geen flesjes water of bekertjes koffie of thee hoeft weg te gooien. Verder is afval scheiden ook een goede tip, vooral omdat dit weinig moeite kost. In veel wijken is er wel een punt waar je plastic, blik, karton en glas apart kan inleveren. Zoek dus eventjes op waar dit is en zorg dat je vanaf nu altijd je plastic scheidt van je andere afval!

Tip 5: Reis bewust

Als student reis je waarschijnlijk al vaak met de fiets of met de trein, lekker bezig! Vervoer met de auto of met het vliegtuig veroorzaakt veel uitstoot en kun je daarom beter zo min mogelijk doen. Ook al is het vaak verleidelijk om met een goedkope vlucht een weekendje ergens heen te gaan, probeer deze (korte) afstanden eens met de trein! De reistijd kan dan wel wat langer zijn, maar je maakt tijdens zo’n treinreis veel meer mee én reist over het algemeen comfortabeler. Probeer daarom voor je volgende vakantie eens met de trein te reizen, in plaats van met het vliegtuig.

Tip 6: Recycle

Er doen allerlei fabels de ronde over recyclen. Dat het geen zin heeft bijvoorbeeld, omdat de afvalverwerking het na het inzamelen allemaal weer op een hoop gooit. Of dat het makkelijker is om na inzamelen te scheiden, dus dat je het zelf niet hoeft te doen. Dit is allemaal niet waar, het is wel degelijk nuttig en belangrijk om afval te scheiden. Denk hierbij ook aan andere dingen dan plastic en papier. Gft (groente- fruit- en tuinafval) en blik zijn ook makkelijk om te scheiden, en zijn als grondstof erg waardevol. Van gft kan bijvoorbeeld biogas of compost worden gemaakt, en uit blikken kan ijzer of aluminium worden gehaald, en daarmee wordt er veel energie voor het winnen van nieuwe grondstoffen bespaard. Probeer je afval daarom zo veel mogelijk te scheiden. Drankkarton, glas, elektrische apparaten, textiel, papier, plastic, blik en gft kun je allemaal apart inleveren. Let daarbij wel op dat je zorgvuldig scheidt. Als er teveel verkeerde materialen in gescheiden afval zit, kan het niet meer worden gerecycled. Het is daarom belangrijk dat je goed kijkt in welke afvalbak iets hoort, zodat je niet voor niks recyclet. Kijk voor meer tips op Milieucentraal.