Duurzaam met SURFspot!

Duurzaamheid is helemaal hot. Maar wat houdt duurzaamheid precies in en hoe kun je zelf een steentje bijdragen aan een duurzame wereld? Als SURFspot willen we rond de dag van de duurzaamheid meer aandacht besteden aan alles dat met duurzaamheid te maken heeft. Op een duurzame manier gaan leven is een kleine stap, maar zoals de eerste mens op de maan ooit zei: “That's one small step for a man, one giant leap for mankind”.  

Wat is duurzaamheid?

Duurzaamheid het klinkt als een ingewikkeld begrip, maar eigenlijk is het zo simpel als maar kan. De Verenigde Naties heeft het begrip duidelijkheid gegeven in het rapport ‘Our Common Future’: “Duurzame ontwikkeling is de ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van de toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen”. Het komt er kort op neer dat wij nu de verantwoordelijkheid hebben over onze planeet voor de toekomstige generaties.

In zijn boek Cannibals with forks legt John Elkington duurzaamheid aan de hand van de 3P’s theorie uit: People (mensen), Profit (winst), Planet (aarde) staan met elkaar in verbinding. Naast het feit dat we geld willen verdienen en van de welvaart willen genieten is het ook onze taak om goed voor de mensen en het milieu te zorgen. Als wij als mensheid verzaken om de combinatie People, Profit en Planet in stand te houden zullen andere elementen hieronder lijden. De toekomst van onze planeet en de mensheid komt hiermee in gevaar.

Gelukkig zijn er nog genoeg mogelijkheden om onze wereld een beetje beter te maken. Een betere wereld begint namelijk bij jezelf. Daarom helpt SURFspot je in de week van de dag van de duurzaamheid bewust kiezen.  


Wat kan je allemaal doen voor de duurzaamheid?

We snappen de aantrekkingskracht van een nieuw product maar als je niet altijd het nieuwste van het nieuwste wilt hebben, kan je ook eens kijken naar refurbished roducten. Dit zijn producten die al eens gebruikt zijn maar nog goed functioneren. De vorige eigenaar van het product heeft zijn oude product ingeruild/ingeleverd/verkocht. Als je dus liever geld uitspaart dan altijd het nieuwste model te hebben is refurbished wat voor jou.  Let wel op dat je bij een leverancier garantie krijgt. 

Iets anders wat je kan doen qua hergebruik is de kringloopwinkel. Toegegeven het zijn niet altijd de mooiste spullen, maar als je op budget je studentenkamer moet inrichten kan je hier misschien best ver komen. En soms kan je iets ook weer nieuw leven inblazen door het een verfje te geven. 

Is er iets kapot? Laat het eens maken in plaats van het weg te gooien en meteen iets nieuw te kopen. In Nederland heb je op meerdere locaties Repair Cafes waar je spullen gratis gemaakt worden. Zo bespaar je geld en help je het milieu.

Bespaar op energiekosten

Hoe saai het ook klinkt, spaarlampen zorgen wel voor een besparing in energie en dus in elektriciteitskosten. Mocht je deze dus nog niet hebben hangen, ga eens kijken naar de mogelijkheden.

Daarnaast heb je producten met een energieklasse. Het is verstandiger om te gaan voor een product met een betere energieclassificering. Ook kan je kijken naar het type en de grootte van het apparaat dat je nodig moet hebben. Een tablet is bijvoorbeeld zuiniger dan een laptop. En een 11 inch laptop is over het algemeen zuiniger dan een 15 inch laptop.

Wil je weten waar je allemaal nog meer op kan letten om energie te besparen, kijk dan op energiebesparen.

Kies voor een keurmerk

Je hebt tegenwoordig veel soorten keurmerken. Je kan kiezen uit beter leven vlees, fairtrade, Europees keurmerk voor biologisch en nog veel meer. Je kan op welke keurmerken kijken wat betrouwbare keurmerken zijn. Wil je bij aankoop van je kleren ook letten op de duurzaamheid gebruik dan deze handige website.

Wat kun je nog meer doen?

Doe lampen uit als je een ruimte uitloopt of zet de verwarming omlaag als je weggaat. Pak een keer de bus of fiets als dit mogelijk is en je dit nog niet doet. Of eet een dag in de week geen vlees. Dit zijn allemaal voorbeelden van hoe je kan bijdragen aan een duurzamere wereld. Je kan kijken of de site van www.ikkominactie.nl en je inschrijven voor een duurzaam initiatief of gewoon inspiratie opdoen.