Cybersave Yourself

Cybersave Yourself is er om jou te informeren over alles dat te maken heeft met security en privacy. Antivirus programma's & internet security programma's beschermen natuurlijk al gedeeltelijk je laptop, maar wij van SURFspot vinden dat studenten en mederwerkers nog bewuster moeten worden. We gaan je met verschillende voorbeelden en tips informeren over alle gevaren die op de loer liggen. Wat kan er bijvoorbeeld gebeuren als je even snel wegloopt van je laptop? Op deze pagina gaan we verder in op de volgende drie gevaren: phishing, hacken en ransomware.

'Niet mokken, lekker locken'

Even snel weglopen om een koffietje te halen. Een gewoonte waar iedereen zich wel in herkent. Wat je misschien niet als een gewoonte beschouwt, is het 'locken' van jouw laptop. Locken? zul je denken. Het vergrendelen van je laptop zodat niet jan en alleman kan mee genieten van jouw privé-informatie. Een hacker is vaak dichterbij dan je denkt. In een handomdraai kan jouw laptop gehackt worden en besmet worden met Ransomware. Wat moet er veranderen? Maak het de hacker niet te makkelijk. Net zoals de nieuwe campagne van de politie tegen inbraken luidt: 'Licht aan, deur op slot', willen wij ervoor zorgen dat je laptop geen makkelijk object wordt om te hacken. Daarom hebben wij van SURFspot onze eigen slogan bedacht: 'Niet mokken, lekker locken'. Dus elke keer als je wegloopt van je laptop, doe je deze op slot tegen inbrekers. Lees hieronder alle tips tegen: phishing, hacken en ransomware. Vergeet natuurlijk ook niet de filmpjes te bekijken. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Iedereen kan hacken

Gehackt worden, dat gebeurt jou toch niet? Hacken is geen ver-van-mijn-bed-show meer zoals enkele jaren geleden. Even niet opletten en het kwaad is geschied. De digitale risico’s zijn anno 2020 veel groter dan je denkt. Jouw gegevens kunnen gestolen worden zonder dat je het door hebt. Ga dus bewust met jouw gegevens om. We kunnen het niet vaak genoeg benoemen: ‘niet mokken, lekker locken’. Zorg ervoor dat je laptop vergrendeld is als je wegloopt. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je privé-omgeving. Onze tips:

 • Let in openbare ruimtes erop dat anderen niet meelezen bij het intypen van je wachtwoord.
 • Gebruik een virusscanner.
 • Update de software op je apparaten naar de meest recente versie.
 • Maak gebruik van sterke wachtwoorden.
 • Vergrendel je computer, ook als je even wegloopt.
 • Schrijf je wachtwoorden niet op.

Wat weet jij over online security? Start de game en test je kennis!

Weet jij het antwoord op de volgende vragen:

Hoe herken je een phishingmail?
Wat doe je met je oude laptop?
Hoe maak je een sterk wachtwoord?
Welke backup-methode is de beste?Phishing

Ontvang jij wel eens e-mails waar je niet om gevraagd hebt? Cybercriminelen worden steeds inventiever. Vaak wordt er gebruik gemaakt van een nepmail, dit wordt ook wel een phishingmail genoemd. Wat willen de hackers van jou? Jouw inloggegevens! Klik dus nooit zomaar op een linkje van een onbekende afzender. Als een hacker de inloggegevens van je rekening bemachtigt, ben je ver van huis. Onze tips:

 • Doe altijd aangifte als je slachtoffer bent geworden van cybercrime.
 • Geef nooit zomaar je gegevens af in een telefoongesprek.
 • Open nooit zomaar de bijlages of links in e-mails.
 • Klik niet zomaar op links in e-mails. Tik zelf de URL in je browser.
 • Wees altijd alert.

Antivirus software voor studenten en mederwerkers legt een goede basisbasischerming tegen malware, spyware, ransomware en hackers. Bij SURFspot bieden we speciaal met studentenkorting goedkope antivirus en internet securityproducten aan. SURFspot heeft een ruime selectie aan bekende merken: McAfee, ESET, Bitdefender, Norton en F-SECURE. Klik hieronder op "Bekijke alle antivirus producten" om alle antivirus producten met studentenkorting te bekijken. Tip: Als je inlogt, kun je gelijk zien welke producten beschikbaar zijn gesteld voor jouw onderwijsinstelling

Bekijke alle antivirus producten

Ransomware

Op papier is het de lastigste om uit te spreken en in de praktijk de lastigste om eraf te krijgen; ransomware. Te allen tijden moet je dit gedrocht vermijden. Dat is simpeler gezegd dan gedaan. Wat maakt ransomware zo gevaarlijk? Al jouw gegevens worden onleesbaar gemaakt en je computer vergrendeld. Heb je wel eens nagedacht over hoeveel belangrijke bestanden met prive-informatie op jouw laptop staan? Onze tips:

 • Schakel de computer uit.
 • Doe altijd aangifte als je slachtoffer bent geworden van cybercrime.
 • Betaal in geen enkel geval losgeld.
 • Maak regelmatig back-ups.
 • Nomoreransom.org kan je helpen bij het ontsleutelen van je gegevens.
 • Gebruik een virusscanner.