Vanzelfsprekend zie jij het belang van het maken van een back-up in. Toch staat deze taak vaak onderaan een to-do lijstje. Een back-up maken kost wat tijd, maar het is de moeite waard, want het kwijtraken van belangrijke bestanden zoals je scriptie wil je echt voorkomen. Met onderstaande tips wordt het maken van een back-up een eitje.

Tip 1: Prik een vast moment in je agenda.

Plan van te voren momenten in waarop jij een back-up gaat maken van je bestanden. Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk en kies een vast moment, bijvoorbeeld iedere eerste maandag van de maand. Ga je op vakantie? Plan voordat je gaat alvast een moment in je agenda om een back-up van je foto’s te maken. Dan vergeet je dat niet als je weer terug bent.

Tip 2: Bedenk welke informatie je echt niet kwijt mag raken.

Vind je het lastig om regelmatig een back-up te maken? Maak dan een lijstje met bestanden die echt belangrijk voor jou zijn. Denk bijvoorbeeld aan studieopdrachten, je cv of de spreadsheet met je financiële overzicht.

Tip 3: Maak gebruik van een beveiligde (!) clouddienst of een extern opslagapparaat.SURFdrive

Een super snelle en makkelijke oplossing is om belangrijke bestanden direct ook op een andere plek op te slaan, zoals in een cloud. Kies wel altijd voor een beveiligde clouddienst, vooral als het gaat om bestanden met vertrouwelijke informatie zoals jouw persoonsgegevens. SURFdrive is een beveiligde clouddienst die beschikbaar is voor aangesloten onderwijsinstellingen. Je logt eenvoudig in met je onderwijsaccount en je kunt tot 250GB aan bestanden opslaan. Een andere mogelijkheid is om gebruik te maken van een extern opslagapparaat, zoals een USB-stick of een externe harde schijf. Wil je weten uit welke opties je kunt kiezen? Lees dan hier alles over externe opslagmogelijkheden.

Tip 4: Stel een automatische back-up in op je laptop of pc.

Je kunt een automatische back-up van je harde schijf instellen op jouw device. Op de website Veilig Internetten staan handige stappenplannen uitgewerkt voor verschillende besturingssystemen, zoals Mac, Windows 7, Windows 8 en Windows 10.

Tip 5: Samen sta je sterker

Heb je goede intenties, maar lukt het je nog steeds niet om die back-up van je lijstje af te vinken? Schakel dan vrienden, studiegenoten of collega’s in. Spreek af dat jullie samen op hetzelfde moment een back-up te maken van belangrijke bestanden. Heb je een extra stok achter de deur nodig? Zorg dan voor een beloning als je die back-up hebt gemaakt!