Wie is er niet groot mee geworden? Microsoft Paint, het programmaatje waarmee iedereen zich even een kleine Picasso waande. Maar helaas, aan al het goede komt (mogelijk) een einde. Microsoft liet weten dat Paint niet meer in het vaste bestand zal zitten bij de nieuwe upgrade van Windows 10 en niet meer automatisch zal worden geïnstalleerd.
Gebruikers kunnen er wel voor kiezen om zelf het programma te downloaden vanuit de Windows Store.
Wij moesten ook even slikken toen we hoorden dat Paint misschien wel volledig zou verdwijnen en even was het programma gesprek van de dag, want we zijn en waren allemaal verstokte gebruikers van het programma. Vijf SURFspotters vertellen wat Paint in hun leven heeft betekend.

Als ik bedenk wat Paint heeft betekend voor mij in mijn leven is dat vrij veel. Al toen ik klein was stond dit programma op de computer en was het gewoon leuk om met de muis tekeningen te maken die je daarna weer kon wissen. Toen ik wat ouder werd was het wat functioneler; het maken van afbeeldingen voor opdrachten, het aanpassen van afbeeldingen met het gummetje of het veranderen van de kleur met de opvulknop; wat kon er niet met Paint? Voor mij is en blijft Paint die multifunctionele tool voor de mensen die niet met Paintshop kunnen werken. Waaronder ikzelf dus. – Nathalie, Online Portfolio Manager


Paint en ik gaan way back. We stammen uit hetzelfde bouwjaar: 1985. Onze band is vrij innig. Een held met Photoshop ben ik niet en Paint is dan echt je vriend. Even wat uitgummen of een afbeelding bijsnijden? Je powerpoint-presentatie net even wat toonbaarder maken? Met Paint kom ik er altijd uit. Het was gisteren dan ook flink schrikken, toen ik las dat Microsoft met Paint ging stoppen. Gelukkig lees ik vandaag dat Paint in de Store nog even beschikbaar blijft. Dat is maar goed ook! – Jules, Manager Helpdesk


 

Paint gaat verdwijnen… na zoveel jaar plezier ervan gehad te hebben. Ikzelf ben geen designer maar met Paint ben ik wel ver gekomen. Van simpele visualisaties zoals hieronder tot mockups voor websites. Mijn getekende poppetjes met bezemsteelhanden hebben respect afgedwongen bij de hardcore designers. Vol jaloezie keken ze naar mijn creaties in Paint en terecht! Het is zo makkelijk, zo duidelijk en zo simpel.
Wat moet ik doen wanneer Paint helemaal weg is? Ga ik terug naar tekenen op papier? Of moet ik mij gaan specialiseren in één van de producten van Adobe Creative Cloud? Wacht, ik weet het al. Ik bewaar een laptop in een kluis waar Paint op staat zodat het altijd beschikbaar blijft. Sommige dingen zijn nou eenmaal onvervangbaar. – Patrik, Online Marketeer (en Paint kunstenaar, zo blijkt)


Paint, een programma wat ik vooral ken uit mijn jeugd. Ik heb uren versleten met het maken van ‘paintkunst’.Het stelt niets voor, maar vermakelijk was het wel. Een tijdje terug las ik een stukje over een opa van 97 die kunst maakt met paint. Hij heeft ‘tijd verdrijf in paint’ verheven tot een ware kunst. Daar kan ik met mijn paintkunsten niet tegenop. Wat een prachtige beelden kan die man maken met paint. Ik las dat hij 10 uur per dag werkt in paint. 10 uur! Per dag!

Toen Microsoft aankondigde dat ze willen stoppen met het updaten van paint moest ik denken aan deze opa, die het maken van afbeeldingen in paint tot een ware kunst heeft verheven.En dacht ik even met nostalgie terug aan de uren die ik mijzelf kon vermaken met paint. – Gerrie, E-commercemanager

 


 

Je merkt, Paint hebben wij voor eeuwig in ons hart gesloten. Toch zijn er nog een hoop andere programma’s waarmee je creativiteit echt tot zijn recht komt. Wil je namelijk op beter niveau je foto’s bewerken? Kies dan eens voor een pakket zoals Adobe Premiere Elements, waar ook Photoshop in zit. Of Corel Paintshop Pro x9 waarmee je de mooiste draai aan al je afbeeldingen geeft.