Navigeer door categorieën

Bescherm je digitale vingerafdruk

Datum: 24 april 2018

Je hebt er de laatste tijd vast wel eens van gehoord;  termen zoals pixel tracking en digital fingerprinting. Het zijn allemaal termen die iets zeggen over de voetstappen die jij achterlaat na online te zijn geweest op het internet. Jij laat zogezegd een spoor achter van data, iedere keer dat je een website bezoekt of een tijdje online bent geweest.

Wat is digital fingerprinting

Een digitale vingerafdruk achterlaten, het klinkt veiliger dan dat het in werkelijkheid is. Want wat we hiermee bedoelen is dat jij als het ware een spoort achterlaat op de plekken waar je bent geweest, maar dan online. Wanneer jij een website bezoekt kun je dus hier stukjes over jezelf achterlaten die deze websites kunnen gebruiken. Het gaat dus bijvoorbeeld om geziene video´s, geshopte producten, bekeken vliegtickets.

Pixel tracking ligt eigenlijk in het verlengde daarvan. Het gaat dan om een mini-pixeltje van 1x1 die op een website is opgeslagen. Wanneer een bezoekers van een website de pagina laadt, wordt deze pixel ook geladen en kunnen websites je als het ware volgen en zo data verzamelen.

Ja, en dan?

De data die websites en dus ook bedrijven verzamelen, kan ingezet worden om online en offline gedrag van bezoekers te bepalen. Maar ook om deze te beïnvloeden. Daarom wordt dit ook big data genoemd; hele waardevolle informatie. Big data wordt regelmatig “het nieuwe goud’ genoemd., omdat de data die websites over mensen verzamelen ontzettend waardevol is. “Als je maar genoeg data blijft analyseren, vind je vanzelf de gouden munt”.

Wat kan ik zelf doen?

Ga allereerst eens na wat jouw browser eigenlijk al van je weet en kan achterhalen over je surfgedrag. Dit kun je onder andere doen door de webpagina Am I Unique te gebruiken.

Je ziet zo al dat je digitale vingerafdruk wellicht groter is dan je zelf voor mogelijk hebt gedaan. Je kunt er voor kiezen deze meer af te schermen en zo je vingerafdruk meer voor jezelf te houden. Dat doe je bijvoorbeeld met het programma Privacy Guardian van Iolo. Wat doet dit programma zoal?

  • Zorgt ervoor dat je anoniem kunt browsen
  • Houdt jouw zoekgeschiedenis privé
  • Beschermt tegen een digitale profielopbouw of "vingerafdrukken" op basis van jouw gewoontes
  • Verhoogt de bescherming tegen identiteitsdiefstal
  • Stopt ad-trackers die je blijven volgen en bestoken met advertenties

De Iolo Privacy Guardian is tijdelijk in prijs verlaagd van €22.50 voor €16,- Deze actie loopt tot 31 mei.

Reageer


0 reacties

Geef een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen geven.